Аграрії Харківщини по збору зернових обіцяють побити минулорічний рекорд

08.08.2014 11:45 Агропром
http://ru.tsn.ua/ http://ru.tsn.ua/
Зараз сільськогосподарські підприємства вже намолотили на 10 % більше, ніж минулоріч.

- Минулого року в області було одержано рекордний валовий збір зерна – 4,2 млн тонн. Зараз же ранніх зернових культур, за оперативною інформацією з районів, вже намолочено майже 2,8 млн тонн. Це на 10 % більше минулорічного рівня, - розповів сьогодні у ході обласної селекторної наради директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Борис Данилів. - Крім цього, врожай ще не збирали з 26,8 тис. га круп’яних культур — гречки і проса, та 308 тис. га зернової кукурудзи. На сьогодні переважна більшість посівів цих культур, особливо кукурудзи, знаходиться у доброму стані. Тож можна розраховувати, що і цього року валовий збір зерна в області буде не нижчим минулорічного. А в разі продуктивних опадів протягом найближчих десяти днів, прогноз щодо валового збору зерна може бути ще більш оптимістичним.

Читайте також: ХАРКІВСЬКІ АГРАРІЇ ВТРАЧАЮТЬ ГРОШІ ЧЕРЕЗ НИЗЬКУ ЯКІСТЬ УРОЖАЮ
                       ФРУКТОВІ ПРОГНОЗИ НА ВРОЖАЙ-2014. ЩО ПОБАЧАТЬ ХАРКІВ'ЯНИ НА ГОРОДАХ ТА РИНКАХ
                       ОЛИВКОВУ ОЛІЮ ІЗ СОНЯШНИКУ ВИРОБЛЯТИМУТЬ НА ХАРКІВЩИНІ

Аграрії Харківщини вже зібрали другий за розміром урожай в Україні. Це при тому, що за площами посівів в Україні регіон посідає четверте місце. За врожайністю попереду лише Одеська область, де зібрали на 157 тис. тонн зерна більше. Замикає трійку рекордсменів Дніпропетровська область із валовим збором зерна у 2 млн тис. тонн.

- Усього цього сезону озимої пшениці в області намолотили 2 млн 16 тис. тонн. При цьому площа збирання цієї культури була меншою, ніж у 2013 році, на 3,5 %. Середня врожайність склала 50,4 ц/га проти 39,2 ц/га в середньому по Україні, - розповів Борис Данилів. - Озимого і ярого ячменю маємо 702 тис. тонн. Це більше, ніж минулого року, на 242 тис. тонн. Такий приріст пояснюється збільшенням врожайності з 25 ц/га у 2013-му до 34,8 ц/га у поточному році.

Крім того, результати жнив показали, що у порівнянні з минулим роком Харківщина зібрала у 2,8 раза більше ярої пшениці, у 2 рази - вівса і у 1,6 раза - гороху. Середня врожайність склала відповідно 36,5 ц/га, 32,4 ц/га і 23,4 ц/га.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта