Чи є загроза зриву посівної на Харківщині. Подробиці

06.03.2015 15:43 Агропром
http://tulasmi.ru http://tulasmi.ru
До початку посівної фермери вже підготували 90 % дизпалива, 102 % бензину і 73 % міндобрив.

В області триває підготовка техніки, палива і насіння до початку весняно-польових робіт. Так, готовність тракторного парку в цілому по господарствах області складає 97 %. Найгірше наразі справи йдуть у Нововодолазькому і Чугуївському районах. На 102 % забезпечені сільгоспвиробники області бензином, на 90 % - дизельним пальним, - розповів директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Володимир Грицаєнко сьогодні у ході селекторної наради.

- Проблеми з дизпаливом наразі мають Сахновщинський район, де дизпалива підготовлено лише на 54 %, Нововодолазький - 63 %, Харківський - 71 %, Дворічанський - 72 %. Катастрофічна ситуація у Лозівському районі - всього 34 % дизпалива і 23 % бензину, - сказав  Володимир Грицаєнко.

Не краща ситуація і з насінням ярих культур. Так, через те, що в області залишилось лише три атестовані лабораторії, дев'ять районів не завершили перевірку насіння на посівні якості. Через це у господарствах Барвінківського району станом на 6 березня є лише 8 % від потреби перевіреного і визнаного кондиційним насіння, у Зміївському – 24 %, Дергачівському – 27 %.

Нерозв’язаним в області залишається і придбання мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Так, мінімальна потреба у мінеральних добривах в цілому по господарствах області на весняний період складає 50 тис. тонн. Наразі в наявності з урахуванням осінніх запасів є лише 36,6 тис. тонн, тобто 73 %. В кожному районі картина різниться. Наприклад, у Сахновщинському, Вовчанському, Богодухівському, Харківському та Борівському районах на 1 га посівної площі припадає по 54-64 кг добрив,  у Шевченківському - лише 19,3 кг. Що стосується засобів захисту рослин, то наразі по області їх придбано 1269 тонн. Це лише 87 % від потреби.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта