Дерева на даху торгових центрів хочуть посадити у Харкові

26.03.2013 07:40 Агропром
http://sevnews.info http://sevnews.info
Такий проект розробили харківські студенти

Студенти економічного університету хочуть озеленити Харків. Проект активістів викликав небувалий ажіотаж на міжнародному студентському конкурсі і вивів нашу команду у фінал, який відбудеться у квітні, - пише Сегодня. Крім того, студентів підтримали місцеві архітектори та розробники проектів.

- У листопаді минулого року ми вирішили взяти участь у конкурсі на екологічну тематику, представивши проект з переробки пластикових пляшок та інших відходів. Але цей варіант швидко відпав, коли ми дізналися про методику озеленення дахів, що вже досить популярна в Німеччині та Канаді. А до Харкова цей напрямок, на жаль, не дійшов. Ми вирішили заповнити цю прогалину, продовживши ініціативу місцевих чиновників, і ще більше озеленити наше місто, - розповіла одна з авторів проекту «Зелені дахи», студентка четвертого курсу Харківського національного економічного університету Аліна Труш.

Майданчиком для реалізації екозадумкм може бути будь-яка споруда першої столиці - як новобудова, так і старовинна будівля, що вимагає реконструкції. Правда, за словами розробників проекту, найбільшу популярність «зелені дахи» матимуть серед власників торгових центрів, які напевно захочуть залучити клієнтів не тільки магазинами, але і незвичайним ландшафтом на даху. А ось дизайн і вартість оформлення відкритого простору залежить від уподобань замовників. Наприклад, ефектно виглядатимуть клумби з фонтанами, зелені газони і навіть дерева.

За словами креативних студентів, якщо екозадумку втілити в життя, перш за все, стане чистіше повітря і підвищиться вологість. Влітку дах не буде нагріватися, так що від кондиціонерів можна буде і зовсім відмовитися. А так як рослини є прекрасним теплоізолятором, взимку це дозволить заощадити чималі гроші на опаленні.

Крім того, сад на даху захистить поверхню від руйнувань і продовжить експлуатаційний термін гідроізоляційного покриття в чотири рази. А так як зелень на даху поглине до 90% опадів, міські водостоки будуть не так завантажені.

- Звичайно ж, це і додатковий майданчик для бізнесу, завдяки якій влітку з'являться нові робочі місця. Адже на «зеленому даху» можна відкрити ресторан або влаштовувати романтичні побачення на галявинах , - міркує Аліна Труш.

Про те, що найближчим часом всі дахи Харкова перетворяться на зелені галявини, розробники поки не мріють.

- Спочатку виграємо конкурс, а потім приступимо до пошуку інвесторів. Якщо «зелених дахів» ставатиме все більше, незабаром без цього не буде обходитися жодне будівництво. А в кошторис поряд зі звичайною покрівлею буде входити і зелена, - припускають автори Екопроект.

Директор компанії «Інститут Харківпроект» Юрій Спасов, який також займається облаштуванням «п'ятого фасаду», підтримав ідею студентів.

- Найпростіше реалізувати цей проект, облаштувавши дах будівлі, що будується. І тільки потім можна показувати його інвесторам, пропонуючи варіанти реконструкції, - каже Юрій Cпасов.

Джерело: Сегодня
Автор: Администратор сайта