Екватор жнив. На Харківщині працювати заважають дощі

21.07.2014 09:02 Агропром
http://vidomosti-ua.com/ http://vidomosti-ua.com/
На Харківщині у розпалі жнивна кампанія. Поки що головна перепона для аграріїв – це дощі.

Утім, якщо надалі погода буде сухішою, то зернові планують зібрати за два – три тижні.

Незважаючи на погодну нестабільність, аграрії Балаклійщини вже намолотили 37,2 тис. тонн ранніх зернових. Про перебіг жнивної кампанії на апаратній нараді в голови Балаклійської райдержадміністрації повідомив начальник управління агропромислового розвитку Олексій Верещака. За його словами, ранні зернові скошено й обмолочено на площі 8,1 тис. га, що становить 24 % до плану. Середня врожайність при цьому – 45,8 ц/га, урожайність озимої пшениці – 48 ц/га. Цю культуру обмолочено на площі 7,1 тис. га, вал – 33,9 тис. тонн. На елеватори сільгоспвиробники вже завезли понад 10 тис. тонн ранніх зернових на зберігання.

Читайте також: ЯК ВІДМИТИ ГРОШІ НА ЛІСІ. ПРОКУРАТУРА ВІДКРИЛА РЯД КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ ПРОТИ ЛІСНИКІВ
                       НА ЧЕРВОНООСКІЛЬСЬКОМУ ВОДОСХОВИЩІ ВНОЧІ ЗЛОВИЛИ БРАКОНЬЄРА
                      КРИТИЧНА СИТУАЦІЯ З ПОСІВАМИ СОНЯШНИКУ. ХТО СВІДОМО ВИСНАЖУЄ ХАРКІВСЬКІ ПОЛЯ

У господарствах Близнюківського району час після опадів використовують для роботи на врожай наступного року. Так, через похмуру погоду та нерівномірні опади (від 1,5 до 17 мм) 13–14 липня збиральні роботи на території району призупинилися. На сьогодні по всіх категоріях господарств обмолочено майже третину площ ранніх зернових культур (31,6 %). Із площі 14,4 тис. га намолот збіжжя склав майже 45 тис. тонн.

Є сільгосппідприємства в районі, які провели обмолот ранніх зернових культур більш ніж на 55 % площ посівів, але є й такі, в яких обмолот ледь перевищує 20 %. Саме тому голова Близнюківської районної державної адміністрації Василь Пащенко та його профільний заступник Василь Протасов приділили увагу стану здійснення обмолоту ранніх зернових культур та післязбирального комплексу робіт у підприємстві, де збіжжя зібрано лише на п’ятій частині площ. Натомість, Василь Пащенко відзначив належну роботу з підготовки посівного матеріалу озимих і ранніх ярих культур (зокрема, кількох сортів гороху, якого вже очищено та засипано 160 тонн).

Керівники Великобурлуцького району подякували комбайнерам за намолот першої тисячі тонн зерна. Це відбулося 14 липня, у гарячу жнивну пору, на полі приватного орендного сільськогосподарського підприємства «Бурлуцьке». Саме там працював комбайновий екіпаж, який першим у районі намолотив одну тисячу тонн зерна ранніх зернових культур.

Голова Великобурлуцької районної державної адміністрації Віктор Слиш та голова районної ради Олександра Жиліна привітали злагоджений екіпаж у складі комбайнера Віталія Стрельника та помічника комбайнера Юрія Новосельцева з вагомим успіхом і вручили хліборобам Подяки.

У Краснокутському районі, незважаючи на економічні труднощі й погодні умови, усього в цьому році, за оперативними даними, планується зібрати урожай ранніх зернових і зернобобових культур на площі майже 14,5 тис. га. Згідно із робочим планом, на збиранні врожаю працюватимуть до 96 одиниць зернозбиральних комбайнів. Жнива планується завершити за 15 робочих днів власними комбайнами. Утім, аграрії наголошують, що, оскільки випало майже 50 мм опадів, збирання призупинилося. За даними управління АПК, станом на 16 липня сільгосппідприємства району зібрали ранні зернові й зернобобові культури на площі, що становить 21 % від запланованої. Також у профільному управлінні зазначили, що підприємства району мають можливість у цьому році зібрати урожай ранніх зернових та інших культур в оптимально визначені терміни з мінімальними втратами.

За оперативною інформацією Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, на 16 липня всі райони Харківської області розпочали зернозбиральні роботи. Із запланованих 658 тис. га площі збирання обмолочено збіжжя на 151,7 тис. га, що становить 23 %, намолочено 583,8 тис. тонн зерна при середній врожайності 38,5 ц/га.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 86 від 19.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта