Фруктові прогнози на врожай-2014. Що побачать харків'яни на городах та ринках

16.05.2014 14:06 Агропром
http://www.zelmeridian.ru/ http://www.zelmeridian.ru/
Хоч весна ще в самому розпалі, аграрії вже зробили приблизний аналіз майбутнього врожаю вітчизняних фруктів, а економісти прорахували позиції фруктів імпортних.

За інформацією прес-служби Міністерства аграрної політики та продовольства України, цьогоріч фахівці прогнозують високий урожай фруктів та винограду практично в усіх регіонах України. Це важливо і для нас, адже значна, а то й переважна частка фруктів у нас не місцевого походження. Тому, чи будуть вітчизняні фрукти й надалі по кишені харків’янам, залежить від того, які врожаї зберуть садівники інших, переважно, південно-західних регіонів країни.

Перші місяці весни показали, що більшість плодових, ягідних і виноградних насаджень країни вийшли із зими у доброму та задовільному стані. Допомогло цьому те, що помірно-прохолодна погода у грудні – січні минулого року сприяла поступовому загартуванню плодових дерев при зростанні потенціалу морозостійкості.
Стосовно нашого регіону, пересічні садоводи також плекають надію на добрий урожай.

– Цьогоріч дуже добре перезимувала садова полуниця. Вона вже почала рясно квітнути, – розповідає жителька міста Дергачі Ольга Ускова. – Будемо сподіватися, що ця ягода влітку вродить. А отже, і ціна на місцеву полуницю (принаймні дуже сильно) не повинна зрости.

Щодо плодових дерев, яблука та груші вийшли із зими без серйозних втрат. За висновками Мінагропроду України, аналіз пошкоджень генеративних плодових утворень дає обнадійливі результати. Цей показник означає ступінь вцілілості зав’язі майбутніх плодів. За статистичними даними, у лісостеповій зоні, до якої належить і Харківщина, пошкодження генеративних плодових утворень у груші – від 5–10 % до 25–40 %, залежно від сорту, вишні та черешні – до 10–25 %. А от абрикосам не пощастило – пошкодження у них сягають від 25 % до 75 %. Крім того, у регіоні цих фруктів, швидше за все, буде небагато через те, що період цвітіння дерев припав на несприятливу погоду.

– Абрикоси й так цвіли нерясно, та ще холодно було й дощило, тож бджоли майже не літали. Цвіт майже весь осипався, практично не запилившись. Можливо, на півдні області справи дещо кращі, але у нас, на півночі, абрикосів цього року не буде, – констатує садівниця.

Також погані справи із персиком та аличею. За прогнозом Мінагропроду, пошкодження генеративних бруньок персиків у зоні лісостепу досягає 40 %, аличі – до 25 %. Правда, ситуацію виправить урожай цих культур у південних областях, тобто у кліматичній зоні степу. Там пошкодження зародків абрикосів та персиків значно нижчі: у абрикосів лише на рівні 2 %, у вишні та аличі – 10–25 %. Це не критичний показник. Та й отцвілися ці культури раніше, ніж наступив дощовий період.

Яблука ж та груші дають великі надії. Так, у східному та південо-східному лісостепу, за попередніми даними Мінагропроду, пошкоджених пагонів і бруньок яблунь і кущових ягідних культур взагалі не виявлено, адже, як було сказано вище, помірно-прохолодні кліматичні умови сприяли загартуванню рослин.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №58 від 15.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта