Грибкові захворювання загрожують врожаям Харківщини

03.07.2015 12:12 Агропром
Фото: www.7dach.ru Фото: www.7dach.ru
Весь тиждень стояла дощова погода, і в результаті на городині почали з'являтися бурі плями, листя стало жовкнути, зморщуватися і опадати. Все це говорить про те, що рослини постраждали від грибкових захворювань.

Найбільш ефективний спосіб боротьби з грибковими інфекціями та профілактики захворювання - своєчасна обробка рослин спеціальними препаратами, - розповів завідуючий лабораторії адаптації овочівництва, зберігання і стандартизації Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, кандидат сільськогосподарських наук Олексій Мельник. Сьогодні на ринку представлений широкий вибір антигрибкових засобів, які поділяються на препарати контактної і системної дії. Головна їх відмінність полягає в тому, що перші вбивають інфекцію ззовні, а другі проникають вглиб рослини і борються з хворобами зсередини. Крім того, препарати контактної дії працюють одноразово. Після дощу їх дія припиняється.

- Першу обробки від інфекції можна проводити препаратами контактної дії. Наприклад, тим же мідним купоросом або бордоською сумішшю. Вони створюють своєрідну плівку, яка огортає рослину і не дає їй захворіти. Але якщо дощі йдуть через день або інфекція таки проявилася, то вже є сенс застосовувати препарати системної дії. При цьому важливо чергувати фунгіциди, щоб не вироблялося звикання, -  розповів Олексій Мельник.

Щоб уберегти свій город від грибкових інфекцій, за сезон треба проводити від трьох до п'яти обробок в залежності від погодних умов. Першу обробку краще проводити на початку літа і далі через кожні сім-десять днів. За словами Олексія Мельника, це варто робити тільки-но починаються перші рясні дощі. Спровокувати спалах захворювання можуть також тумани, рясна роса, теплі ночі.

- Коли інфекція вже почала розвиватися, то знищити її буде майже неможливо. Ні хімія, ні фунгіциди тут не допоможуть. Вони можуть стримати розвиток хвороби, але не поборють її, - пояснив кандидат сільськогосподарських наук.

Кіра Малєжик

Більш детальну інформацію читайте у № 78-79 газети "Слобідський край"

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта