Коли весна прийде на Харківщину та чи виживуть озимі після заметілі

01.04.2015 08:13 Агропром
Протягом 28-31 березня синоптиками було зафіксовано різке зниження температури – до –2 ºС по області, і до –1 ºС в місті Харкові.

– Такий нестійкий стан погоди триватиме найближчі п’ять, а то і сім днів – розповідає завідувачка сектором метеопрогнозів Харківського регіонального гідрометцентру Євгенія Ляшенко.

За словами метеоролога, сильний вітер, до 15–20 м/с, зриватиме капюшони й вириватиме парасольки з рук харків’ян ще два дні – 31 березня і 1 квітня. Потім вітер дещо заспокоїться, і вже 2 квітня очікується тимчасове потепління. Температура підвищиться вдень від +5 до +10 градусів. Але вже наступного дня, 3 квітня, знову похолоднішає. За прогнозом синоптиків, у цілому найближчого тижня погода буде мінливою і прохолодною.

– Я спостерігаю за погодою вже багато років, але таких погодних особливостей у цю пору року, які ми з вами всі могли відчути, не пригадую, – розповідає Євгенія Ляшенко. – На моїй пам’яті виходи південних циклонів траплялися і раніше, наприклад, 7 квітня 2003 року. У той період були значні атмосферні опади – по Харківській області випало багато снігу, але не було таких ураганних вітрів, які ми з вами спостерігали останні кілька днів. Можу сказати, що в даному випадку нас більше турбували не снігові опади. Сніг випав – і розтанув. А от ураганні вітри призводять до руйнувань і поломок. Про них ми попередили завчасно, але похвилюватися все ж довелося.

З посівами все гаразд

Березневий сніг, різке зниження температури та потужний вітер дошкуляє всім, але не аграріям. Як розповів заступник директора з наукової роботи з науково-інноваційного забезпечення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Сергій Попов, озимим посівам такі складні погодні прояви не завадять ніяк, швидше навпаки – те насіння, що лежить у землі, отримає додаткову вологу, яка сприятиме його проростанню. За словами експерта, навіть різке коливання температури не зашкодить посівам, оскільки вони витримують заморозки аж до –6 ºС, навіть теплолюбна соя зберігає всі необхідні життєві ресурси при заморозках до –4 ºС.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №38 від 31.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта