На Харківщині доведеться пересівати кожний шостий гектар озимих

06.03.2015 15:00 Агропром
http://sadoved.com http://sadoved.com
16 % посівів озимини знаходяться в незадовільному стані.

Таку статистику озвучив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Володимир Грицаєнко сьогодні у ході селекторної наради.

Цього року під ярові культури в області планувалося відвести 1 млн 91,7 тис. га. Це на 146,5 тис. га менше, ніж минулого року. Площі посівів ярових зменшили за рахунок збільшення посівів озимини. Однак через те, що частина рослин зустріла весну у незадовільному стані, пересіву традиційно не вдасться уникнути.

Серед головних причин загибелі частини посівів озимини - незадовільні попередники, зокрема соняшник, та строки посіву. Так, 9 тис. га полів були засіяні у період з 10 жовтня по 3 листопада. Зокрема, 2,9 тис. га у Лозівському районі, 1,7 тис. га - у Нововодолазькому, 800 га - у Борівському.

- За даними останнього моніторингу, площа слабких та зріджених озимих зернових культур по області складає близько 88,9 тис. га, або 16 % від площі, на якій були отримані сходи. Це означає, що фактично кожен шостий гектар озимих наразі підлягає пересіву, - розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Володимир Грицаєнко. - Якщо цього не зробити, то в кращому випадку фермери недоотримають частину врожаю.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта