Найпопулярніше водосховище для харківських рибалок та величезні штрафи

14.07.2014 14:44 Агропром
http://donka.kh.ua/ http://donka.kh.ua/
Тільки за перше півріччя 2014 року інспектори рибоохорони області викрили 452 правопорушення, нарахували штрафів більш ніж на 40 000 гривень, а збитків – майже на два мільйони.

«СК» нагадує правила любительського рибного ловлення, щоб рибальство приносило тільки задоволення й виключно позитивні емоції. 

Як розповіли в управлінні охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Харківській області, при такій кількості порушень вилучили всього лише трохи більше однієї тонни риби. За такий же період, але в минулому році, справ було відкрито 540, а риби – трохи менше, ніж півтори тонни. Чому так дорого обходиться «незаконна» рибка, пояснив начальник відділу охорони водних біоресурсів харківської рибоохорони Іван Григорчук:

– Кожна рибка має свою «таксу», незалежно від ваги та розміру. Якщо, наприклад, незаконно спіймала людина судака, то ми рахуємо його по 510 грн за штуку. П’ять судаків, відповідно, – 2550 грн. І так далі. У нас був цього року випадок, коли тільки по одній справі ми нарахували збитків на суму 1,717 млн грн. Ще й суд виніс постанову на стягнення штрафу на 3400 грн. Громадянин у січні наловив п’ять мішків верховодки (дрібна риба), усього близько 350 кг. За вагою начебто й не так уже й багато, але була прорахована кожна особина риби, і таким чином встановлено саме таку суму шкоди. Тож із сіткою можна непогано «влетіти».

Також держслужбовець пояснив, які водні об’єкти частіше за все потерпають від браконьєрів. Виявляється, це великі водосховища. А найпроблемніше з них – Краснооскільське. Воно загальнодоступне і там багато відпочиваючих. А на відміну від Печенізького водосховища, на берегах якого багато баз відпочинку і навіть приватних володінь, на Краснооскільське під’їхати куди легше. Багато відпочиваючих ловлять рибу й варять юшку. І в кого не виходить на вудку, застосовують сітки. Тобто виходить, це браконьєрство навіть і не з метою якоїсь там наживи, але факт порушення лишається фактом. І за нього доводиться платити.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 83 від 12.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта