Перевірка перед ринком. Що слід вимагати у продавця овочів, молока та м'яса

13.06.2014 07:33 Агропром
http://focus.ua/ http://focus.ua/
Перед тим як продукція тваринного чи рослинного походження потрапить на прилавок, вона має пройти ветеринарно-санітарну експертизу.

Так, згідно з правилами торгівлі на ринку (мають рекомендаційний характер для органів місцевого самоврядування), затвердженими наказом Кабінету Міністрів, картоплю, овочі, фрукти, баштанні культури, сухофрукти, горіхи, сушені гриби, олію (крім промислової розфасовки), солоно-квашені, мариновані овочі та фрукти, дикорослі плоди, ягоди та свіжі гриби можна продавати за наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Читайте також: ЧОМУ СЕЛЯНИ НЕОХОЧЕ ТОРГУЮТЬ У САНКЦІОНОВАНИХ МІСЦЯХ. КОМЕНТАР ДИРЕКТОРА РИНКУ
                       ВЕТЕРИНАРНИЙ СКАНДАЛ НА ХАРКІВЩИНІ. ЛІКАРІ ЗАКРИВАЛИ ОЧІ НА САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ ТВАРИН

Така перевірка здійснюється безпосередньо зранку того дня, коли продукція потрапить на прилавок. Якщо селяни везуть на базар «серйознішу» продукцію, окрім висновку ветлабораторії на ринку, потрібно мати й інші документи. Так, м’ясо можна продавати лише за наявності ветеринарної довідки про передзабійний клінічний стан тварин або ветеринарного свідоцтва (довідки), виданих місцевою установою державної ветеринарної медицини.

Щоб реалізувати на ринку молоко й молочну продукцію, отриману від власних чи фермерських господарств, необхідно надати довідку про клінічний огляд тварини та епізоотичний стан місцевості, видану установою держветмедицини за місцем вироблення продукції, та особисту медичну книжку продавця. Курячі яйця можна продавати за наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, документ видається місцевою установою держветмедицини. Для реалізації меду в межах району проживання власника необхідно надати ветеринарне свідоцтво (довідку) місцевої установи ветеринарної медицини (за межами району – ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку).

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта