Страуси - це не тільки дороге дієтичне м'ясо та дорога шкіра. Розповідь харківського фермера

30.01.2015 15:18 Агропром
dnepr-ostrich.com dnepr-ostrich.com
М’ясо від 100 гривень за кілограм, шкіра за якістю як крокодиляча, та півторакілограмові яйця для омлету. Страусовий бізнес може бути стовідсотково рентабельним, але за певних умов. Яких – читайте далі.

 Коли страусам виповнюється рік, вирішується їхня подальша доля.

За словами фермера із селища Високого Івана Тарасова, який першим у Харківській області почав розводити цих величезних пернатих, птиць, що погано ростуть, пускають на м’ясо.

Добрих пернатих залишають для несення яєць та для отримання потомства, якщо це потрібно. За словами фахівця, всіх своїх страусів він вирощував на власній фермі. Лише два роки тому йому довелося обмінятися підопічними з іншим фермером, щоб між хлопчиками й дівчатками не було родичів.

Власне, який же зиск можна отримати від утримання страусів? По-перше, вони несуть недешеві яйця, вартістю 100–140 грн кожне. Середня вага одного сягає 1,5 кг. А готують із нього найчастіше яєчню, омлети тощо. За смаком вони трохи відрізняються від курячих – мають легкий м’ясний присмак. А ще ці яйця більш дієтичні, та й шкарлупа в господарстві згодиться.

– У яйці роблять отвір, через який виймають вміст – він іде на омлет. А шкаралупу розфарбовують і роблять з неї різні сувеніри, – розповів Іван Тарасов.

Страусові яйця закуповують супермаркети, ресторани тощо. Утім, попит на них невеликий.
Несуться пташки із квітня по вересень – приблизно раз на три дні. Потроху починають нестися у віці двох років. А у три роки вже приносять від 40 до 80 яєць за сезон.
М’ясо у цих птахів, як і яйця, дієтичне, містить малий відсоток холестерину. Коштує воно від 100 до 150 грн за кілограм, залежно від частини туші.

– Замовити таке м’ясо може, приміром, ресторан для бенкету, але це відбувається не постійно, періодично, – розповів Іван Тарасов. – Приміром, зараз у мене закінчилися страуси для забою. Але коли ми забивали птицю, то половину я продав одразу, а половину – протягом тижня. У цілому, попит слабуватий.

З м’яса страуса роблять шашлик, пельмені, відбивні тощо. Але за спеціальними рецептами, оскільки воно зовсім не містить жиру.

Крім того, дуже цінна шкіра страуса. За міцністю і якістю її прирівнюють до крокодилячої. Вироби з неї носяться до 30 років, але й коштує вона недешево. Середня ціна шкіри з одного страуса, а це шматок площею 1,3–1,5 м2, – близько 200 доларів. Звісно, така шкіра більше популярна за кордоном. В Україні її продати буває важкувато, особливо останнім часом.
– Потихеньку цей товар розходиться. Але не за тиждень – два, а за кілька місяців, – розповів Іван Тарасов.

Також фермери, у яких власних птиць достатньо, можуть продавати пташенят – по 800–1000 грн за одного.

Як отримати прибуток від "страусовго" бізнесу, читайте у статті у друкованому примірнику газети або ж замовляйте електронну версію газети тут

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта