Ціна харківського цукру. Чи слід очікувати на дешевий продукт

23.12.2013 09:15 Агропром
http://lenta-ua.net/ http://lenta-ua.net/
Зараз у це важко повірити, але ще на початку минулого століття Україна посідала друге місце у світі з виробництва цукру.

Для цього були прекрасні можливості – родючі землі, сприятливі погодні умови та кваліфіковані спеціалісти. Що ж змінилося?

Лідерство Україна тримала буквально до розпаду СРСР. Але недолугі реформи в аграрному секторі згодом призвели до занепаду цієї галузі. І лише два роки тому почалося поступове відродження буряківництва. Та втрачене надолужити непросто. Якщо рік тому в Україні працювало понад 60 цукрозаводів, то зараз їх 36. А тому і площі під посіви «солодкого кореня» в нашій державі скоротилися на 60 тис. га (у цьому році вони становлять 285 тис. га), через що й виробництво цукрового багатства зменшилося. На що ж сподіватися в майбутньому?

Звичайно, пересічного громадянина найперше турбує те, щоб цукор завжди був на прилавках магазинів і за доступною ціною. Саме тому чимало домогосподарок запаслися «білим піском» ще влітку, коли він продавався по 5 грн за кілограм, не очікуючи сезонного подорожчання, яке завжди відбувається в кінці року. Не став винятком і нинішній рік: зараз ціни на цукор стрімко поповзли вгору і в роздрібній торгівлі доходять аж до 9 грн.

Реалізатор Володимир, який торгує серед іншого й цукром, зазначає, що зараз продаж солодкого продукту все ж таки дещо впав. І хоча в нього ціна за кілограм нижча, ніж у багатьох супермаркетах, її підвищення дається таки взнаки. Це напряму пов’язано із тим, що збільшилися оптові ціни від цукровиробників, а тому доводиться реалізувати його лише з невеличкою націнкою. Поки що вдається утримувати вартість на рівні близько 8 грн за кг, а що далі буде – нікому не відомо.
При цьому перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк зазначав, що підстав для зростання цін на цукор немає. Кон’юнктуру розхитують самі учасники ринку з тим, аби підвищити ціни та отримати не зовсім прозорий прибуток.

Звісно, ціни на будь-який продукт харчування стабільні тоді, коли його вдосталь. Деякі фахівці цукрової галузі стверджують, що в нас доволі великі перехідні залишки, і разом з продуктом, виготовленим у новому сезоні, в Україні буде загалом приблизно 2,2 млн тонн цукру (при річній потребі в державі 1,8 млн тонн). Начебто й вистачає, але ціни, замість зменшення, навпаки, зростають. При цьому викликає тривогу й той факт, що в цьому році суттєво зменшилися площі посівів цукрових буряків, зокрема, і в Харківській області.

– У 2012 році в області площі, відведені під цукрові буряки, склали 27,5 тис. га землі, а в нинішньому – менші ніж удвічі, – розповів генеральний директор господарської асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко. – У першу чергу це було пов’язано з тим, що ціни на цукросировину не влаштовували сільгоспвиробників, і чимало з них вирішили припинити займатися цією культурою і «переключилися» на пшеницю, соняшник, кукурудзу тощо. А ще призупинили свою роботу кілька харківських цукрозаводів, знову ж через незадовільні ціни на готову продукцію. Це додало проблем сільгосппідприємствам, що вирощували цукрові на значній відстані від працюючих переробних підприємств.

Разом із тим, Юрій Ільченко зазначає, що зараз ситуація змінюється на краще, а тому в наступному році господарства планують вирощувати цукрові буряки вже на площі 22,5 тис. га. Їх керівники зрозуміли, що цінова ситуація на ринку змінюється на краще, а тому займатися цією справою стає прибутково.

Віктор Карпов, матеріал з газети "Слобідський край" №152 від 21.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта