У Печенізьке водосховище запустили 20 тонн риби (ФОТО)

16.10.2013 14:55 Агропром
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик

Цього року у Печенізьке водосховище випустили вже 20 тонн риби.

Уже другий рік поспіль Печенізьке водосховище зариблюють білим і строкатим товстолобом та білим амуром. Минулої осені та весни у водойму вже запустили 103 тонни дворічних мальків. Цієї ж осені у водосховище випустили 20 тонн риби. Ще планують запустити близько 68 т. Це роблять для того, аби покращити екологічне становище Печенізького водосховища. Адже ці холоднокровні — прекрасні очисники води. А востаннє зариблення тут робилося ще у радянські часи, тому риби не просто стало менше, багато видів навіть взагалі зникли.

- Ми запускаємо види риб, які очищають воду природнім шляхом. Вони їдять водорості, очерет, тобто роблять воду чистішою, - пояснив голова правління ПрАТ «Печенізьке рибоводне господарствп Микола Аграмаков

У рибному господарстві обіцяють, що вже за три-чотири роки саме водосховище матиме інший вигляд. На ньому не буде застійних зон, на яких би цвіла вода.

Перед тим, як випустити рибу у “велике плавання” амура та товстолоба спочатку вирощують у штучних ставках. Таких біля Печенізького водосховища створено аж 23, 18 — маленьких та 5 великих. Сюди рибаки запускають личинки риб, вирощені у спеціальних інкубаторах. Нереститися у наших природних умовах ці види риб не можуть, оскільки вони звикли до теплішого клімату.

Аби рибу виловити, у ставку спускають воду так, аби утворилися неширокі струмки. Далі рибаки неводом ловлять рибу. Після цього її вантажать у спеціальні машини, везуть до водосховища і випускають. Як розповів Микола Аграмаков, таким чином живу рибу можна перевозити на відстань 500-700 км. У вантажівці, в бочці, рибі тісно, тому у неї можуть утворюватися ранки. В якості антисептика у воду додають побутову синьку.


Як розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов, у водосховище випускають крупний мальок вагою 200-250 грамів, аби він зміг нормально перезимувати. Промисловий вилов риби на водосховищі поки суворо заборонений.

- Програма зариблення розрахована на два роки, тобто у цей період не буде промислового вилову. Потім ми дозволимо невелике промислове виловлювання риби. Ця риба реалізовуватиметься у Харкові. До речі, за статистикою наша область споживає риби менше рекомендованої норми, - пояснив Віталій Панов. - Завдяки таким програмам має збільшитися промисловий вилов риби.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта