Як анексія Криму уплине на ціна овочі та фрукти в Україні

10.06.2014 12:01 Агропром
http://zhzh.info/ http://zhzh.info/
3 червня Гідрометцетр України офіційно заспокоїв: підвищений рівень травневих опадів, хоч, можливо, і обумовлював інфраструктурні негаразди, але для аграріїв виявився вкрай сприятливим.

Волога погода позитивно вплинула на розвиток більшості культур, вважають спеціалісти, у зв’язку з чим можна очікувати досить високих урожаїв, у тому числі й зернових. Стосовно ж Харківщини, минулоріч травень для частини районів області видався посушливим, що перетворилося на проблему для багатьох овочівників. Зараз же місцевий овочево-ягідний «клин» не може не радувати. По садовій полуниці ціни вже досить помірні, і це незважаючи на різкий ривок долара та супутнє йому подорожчання паливно-мастильних, виробничих і логістичних витрат аграріїв. 

Журналіст «СК» провів невелике бліц-опитування дрібних агровиробників приміської зони Харкова. Стисло його результат виглядає так: про очікувано високий врожай вже можна говорити стосовно ранньої капусти, кабачків, огірків, томатів, зелені, садової полуниці, а також овочів борщового набору. Також уже зрозуміло, що буде мало абрикосів і персиків. Яблук – менше, ніж минулоріч. При цьому є великі побоювання щодо конкурентів з півдня, передусім Херсонської та Миколаївської областей, у яких запланований урожай ще більший. Уже сьогодні оптові ціни на ранню овочеву продукцію на Херсонщині більше ніж помірні.

Так, на оптовому ринку в Цюрупинському районі Херсонської області ціни такі: рання капуста – 2 грн/кг, цвітна капуста – 4 грн/кг, огірок – 8 грн/кг, полуниця садова – 11 грн/кг, молода картопля – 5 грн/кг, томати – 10 грн/кг, кабачки – 1,5 грн/кг, морква молода 7 грн/кг, буряк столовий – 4 грн/кг, цибуля – 8 грн/кг. Чи означає це, що й на Харківщині нас очікує овочевий атракціон неймовірної щедрості? Не все так просто. Якби це було ще рік тому, то – так. Але на сьогодні в аграріїв виник такий чинник, як Крим.
Річ у тому, що у Криму ціни на овочі від херсонських відрізняються разюче.

Моніторинг ринків цього регіону показує такі роздрібні (саме вони цікаві в контексті нашого матеріалу) ціни: молода морква в Сімферополі коштує 54 руб./кг (13–14 грн), тобто вдвічі дорожче, ніж у сусідів у Херсоні. Картопля на ринку – 26–32 руб./кг (6–8 грн), редис – 11 руб. за пучок (4 грн) проти наших 4 грн за кг на Херсонщині. Ще минулого року таких разючих розбіжностей у цінах із Кримом не було. А відтепер для овочівників півдня України Крим – дуже привабливий ринок, незважаючи навіть на той факт, що вихід на нього регламентується досить жорсткими нормативами окупаційного стану. Є ще один момент. Крим сьогодні – це не лише спірна територія між двома державами, але й «сіра» зона можливої контрабанди.

Юридична колізія така, що повноцінного кордону між Україною та Кримом не визнає Україна, а між Кримом та Росією не визнає Росія. У результаті і там, і тут наразі діє своєрідний «вільний» та незрозумілий і неврегульований «безмитний» режим. До чого це може призвести? У контексті нашої теми – до того, що ті ж дешеві українські овочі теоретично можуть перетинати Крим транзитом, прямуючи далі вже в російську глибинку, де ціни на них ще вищі, ніж у Криму.

У такому разі частина внутрішнього ринку тих самих овочів просто «вимиватиметься» із країни, залишаючи з високими цінами не лише кримчан, а й нас. Звичайно, для виробника це дуже добре, а от для споживача – не надто. Хоча в цій ситуації може бути абсолютно все.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта