Як виростити органічні овочі на власному городі

07.10.2013 12:26 Агропром
http://www.supersadovnik.ru http://www.supersadovnik.ru
Екологічно чисті продукти у Харкові в середньому удвічі дорожчі за звичайні, але виростити їх можна і на власній присадибній ділянці.

Не кожен може собі дозволити харчуватися екологічно чистими продуктами, адже коштують вони на порядок дорожче, аніж звичайні. Як розповіла “СК” завідуюча лабораторією екології ґрунту і біоземлеробства Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», кандидат наук Лариса Шедей, ціна на пшеницю на 30 % вища, соя (дуже запитувана у Європі) – удвічі дорожча від звичайної, ціна на овочі також удвічі більша. Так, помідори черрі перед Новим роком продають по 200 грн за кг. Ціна за 1 кг м’яса коливається від 200 до 250 грн, яйця дорожчі на 50 %.

Читайте також: Чому харківські супермаркети відмовляються працювати з фермерами

Як дурять харківських покупців несправжньою органічною продукцією

Проте, не обов’язково бути мільйонером, щоб дозволити собі розкіш харчуватися такими продуктами. Органічним землеробством кожен може зайнятися власноруч і вирощувати овочі та фрукти без нітратів на власному городі, кажуть науковці. Для цього просто необхідно відмовитися від хімічних засобів захисту від шкідників і азотних добрив. Так, після збору урожаю можна посіяти на городі траву-сидерат, приміром, гречку (вона добре придавлює бур’яни), жито (очищає ґрунт) чи бобові трави. При першому морозі трави відмирають і перетворюються на хороше добриво для землі.

До речі, при інтенсивній оранці у ґрунті зменшується кількість гумусу, тому такий спосіб обробки землі неприпустимий в органічному землеробстві. Для нього застосовують поверхневу оранку – розпушують ґрунт на 5–6 см, у домашніх умовах – сапкою.

Щоб самому вирощувати екологічно чисті овочі, необхідно чітко розуміти, коли слід попередити небезпеку і обробити рослину біологічними препаратами. Окрім того, виникають труднощі зі зберіганням. Органічна продукція у звичайних умовах довго лежати в ідеальному стані не буде – вона може швидко згнити. Тому для її зберігання необхідні спеціальні камери, у яких можна регулювати температуру.

Також для органічного землеробства необхідно обирати правильні сорти, тобто такі, що найбільш стійкі до різних несприятливих чинників. Як розповів «СК» головний науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор Олександр Вітанов, найкраще вирощувати старі сорти, приміром ті, що були виведені ще до 1950 року. Річ у тому, що коли ці сорти виводилися, набагато менше застосовували мінеральні добрива, засоби захисту та зрошення. Ці сорти не вибагливі до агрофону. Вони щороку дають хоч і невисокий, але стабільний урожай.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №119 від 5.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта