"Афганець" з Луганська: кожного дня у місті десятки убитих, їх ховають бойовики

28.07.2014 07:30 Суспільство
В останні дні під особливою увагою української армії були міста-мільйонники Донецьк і Луганськ.

 Стрілянина там не вщухає, а місцеве населення опинилося в заручниках ситуації. З одного боку стріляє своя армія, з іншого – ворожа. Хоча яка з них своя, а яка ворожа – вже не зрозуміло. Головне – вибратися з-під куль живим і вивезти у безпечне місце сім’ю.

Михайло приїхав до Харкова з Луганська. Вибрався з опального міста він якимось дивом. Чоловік – колишній військовий, пройшов Афганістан, громадянську війну у Таджикистані. За його словами, саме такі бійці із досвідом зараз потрібні обом сторонам конфлікту, а терористи не цураються жодних прийомів вербування.

Читайте також: Рів на кордоні Харківщини та хитрощі російських прикордонників (ВІДЕО)
                      Звільнений Лисичанськ: люди виходять з підвалів, сапери розміновують місто
                     Податок на потреби АТО хочуть стягувати із зарплати українців

– Нас, «афганців», примушують воювати. Якщо відмовишся, погрожують вбити, – розповідає чоловік. – Я два дні не міг виїхати. З Луганська машиною поїхав у Сватове, і по дорозі автомобіль зупинили бойовики на блокпості. Мене витягли з автомобіля, стали погрожувати, називали зрадником. Лише через те, що потім туди приїхав один мій приятель і попросив за мене, мене і відпустили. Далі я вже доїхав до Алчевська, і потягом на Харків. Їхав у плацкарті стоячи, бо вагони були забиті переселенцями.

Луганськ чоловік згадує як страшний сон. За його словами, тіла загиблих у місті валяються просто на вулиці. Уночі терористи забирають вбитих, вивозять і закопують у полях. Кількість загиблих сягає кількох десятків щодня, хоча порахувати точну кількість місцеві органи влади просто не можуть. Люди зникають безвісти, викрадають молодих дівчат. У місті вже не їздять на дорогих машинах. Водія можуть будь-якої хвилини зупинити, а авто забрати.

– Луганськ і його околиці зараз просто знищують. Є таке селище під Луганськом – Тепличне. Від нього вже нічого не залишилося. Там будинки коштували дорожче, ніж у центрі Луганська, а зараз стоїть одна розгромлена п’ятиповерхівка, – розповідає Михайло.
У Луганську не залишилося району, де не лунали б вибухи. Стріляють у будь-які будівлі – байдуже, чи то адмінбудівлі, чи житлові доми.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 89 від 26.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта