Перепустка із зони АТО як таємниця. Розповідь студента, пенсіонерки та переселенки

26.01.2015 13:46 Суспільство
З 21 січня виїхати із зони АТО можливо тільки за наявності спеціальної перепустки.

Цю перепустку можна отримати в координаційних групах, які створені при управліннях МВС в Луганській та Донецькій областях. Це чотири населені пункти, які умовно поділили на сектори.

- Старобільськ (Сектор А: 064-612-47-08, 064-612-02-50), вул. Фрунзе, 20, [email protected], [email protected]

- Велика Новосілка (Сектор Б: 092314 12 56, 092 314 05 69), вул. Пушкіна, 30, [email protected]

- Дебальцеве (Сектор С: 067334 24 квітня), вул. Радянська, 37а, [email protected]

- Маріуполь: (Сектор М: 092314 02 44, 067 684 58 76), вул. Георгіївська, 63, [email protected]

У цих координаційних центрах оформлюють перепустки як на в’їзд, так і на виїзд із зони АТО.

На перший погляд, зробити все дуже легко та просто. Але наразі гостро стоїть питання, як звідти виїхати, а не в'їхати.

Як людям з непідконтрольованих Україною територій дістатися до тих самих пунктів надання перепустки, якщо на шляху є блокпости? Що робити тим людям, які в’їхали на непідконтрольну територію до того, як почав діяти закон про перепустки?

Відомо, що більша частина пенсіонерів з окупованого Донбасу переоформила пенсію на інші міста, підконтрольні українській владі. Однак зараз люди не можуть отримати пенсію, оскільки виїхати за нею через зазначені пункти пропуску без перепустки неможливо.

- Пенсію з чоловіком переоформили на місто Попасну (контрольована Україною територія) ще у кінці вересня, - розповідає пенсіонерка з міста Первомайськ Луганської області Тетяна Нейман. - Зараз у нашому місті йдуть запеклі бої, і виїхати неможливо. Раніше була можливість виїхати. Тепер через закон про перепустки такої можливості немає. Пенсію отримати не можемо. 

У незручній ситуації опинилися і студенти родом з Донбасу, які на новорічні канікули поїхали додому, а зараз мають повертатися на навчання. Багато студентів стали в’язнями "новоросійських міст".

- Я приїхав у рідне місто Донецьк ще до того, як ввели режим перепусток, - розповідає студент ХНУ ім. Каразіна Дмитро Коробєйніков. - 9 лютого починається навчання, а виїхати з Донецька я не можу. Найближчий до Донецька пункт оформлення перепусток знаходиться у Великій Новосілці. Це 60 км від Донецька. По дорозі до нього стоять три блокпости, які не випускають людей без спецперепусток. Що робити і куди звертатися, я не знаю.
 
- Моя неповнолітня донька та мати зараз знаходяться у Донецьку, - розповідає уродженка міста Тетяна, яка зараз перебуває у Маріуполі. - Виїхали туди ще до прийняття цього закону. Щоб отримати перепуски, їм потрібно дістатися Великої Новосілки, але по дорозі на блокпостах їх розвертають і повертають назад у Донецьк. Щоб зробити перепустки, потрібні спеціальні документи, які треба передати до пункту. Але передати їх неможливо, оскільки транспорт з Донецька не їздить.

За словами жінки, вона попросила своїх знайомих, і вони вислали документи по факсу. Але отримувати перепустку має людина, на ім'я якої видається документ. Звісно, у випадку Тетяни це неможливо. Жінка у розпачі: якщо навіть і вдасться отримати цю препустку, то як її передати до Донецька?

Жодної інформації немає. За її словами, телефони всіх координаційних груп, які зазначені на сайті СБУ, є недійсними. Додзвонитися туди нереально.

- Через знайомих я довідалася справжні телефони. Зателефонувала за ними. Виявилося, що кожний пункт дає різний коментар. Інформація всюди суперечлива. Що робити і куди ще звертатися, ми не знаємо, - каже Тетяна.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта