Поховали заступника начальника штабу 92-ї бригади, майора Олега Ковбасу (ФОТО)

16.04.2015 09:39 Суспільство
фото надані газетою "Трудова слава" фото надані газетою "Трудова слава"
Він героїчно захищав стратегічно важливий об’єкт – міст через Сіверський Донець поблизу Щастя. Але у долі гірка іронія – на цьому ж мості боєць і загинув.

7 квітня мешканці Борівського району проводжали в останню путь свого земляка, заступника начальника штабу 92-ї окремої механізованої бригади майора Олега Ковбасу. Він разом із трьома іншими військовослужбовцями загинув на мості поблизу Щастя Луганської області 5 квітня.

Як пише Борівська районна газета «Трудова слава», Олег Ковбаса народився 25 березня 1976 року в місті Рубіжне Луганської області в сім’ї робітників. Закінчив Борівську ЗОШ № 1. У червні 1994 року його було призвано на строкову службу до лав Національної Гвардії України в м. Львів. А вже наступного року Олег вступив до Військового інституту НГУ в Харкові.

Після закінчення вишу його було направлено для подальшого проходження служби у військову частину в Чугуїв – командиром взводу. Згодом призначено командиром розвідувального взводу механізованого батальйону, і вже у 2011 році він став заступником начальника штабу бригади.

Олег Ковбаса має низку державних нагород, серед яких медалі «15 років Збройним Силам України», «За сумлінну службу» III ступеня з нагоди Дня Збройних Сил України та «За сумлінну службу» II ступеня.



Не оминули професійного військового і бойові дії на Донбасі. Із самого початку антитерористичної операції на Сході України він захищав територіальну цілісність держави. 

– Останній місяць майор Олег Ковбаса керував обороною стратегічно важливого об’єкта – мосту біля міста Щастя. Він так організував оборону, що ніхто з його підлеглих не загинув, – розповів командир 92-ї окремої механізованої бригади Віктор Нікуляк.

А 5 квітня на цьому самому мосту через річку Сіверський Донець, який веде до Луганська, сталася трагедія. Близько 9.30 невідомі вистрілили з протитанкової керованої ракети (ПТКР) та влучили в мінне загородження мосту, внаслідок чого стався вибух. У цей час мостом проїжджала українська військова вантажівка, яка й вибухнула від пострілу.



У машині було четверо українських військовослужбовців. Разом із Олегом Ковбасою пішли з життя снайпер 5-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону ст. солдат Олексій Федорченко, заступник командира взводу 4-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону ст. сержант  Владислав Блінов та стрілок-помічник гранатометника 5-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону солдат Сергій Гуров. Усі вони – з Чугуївської військової частини, у зоні АТО прослужили майже півроку, разом чергували на блокпостах.

Як розповідають друзі й близькі, Олег Ковбаса був хорошим сім’янином, разом із дружиною Світланою виховував двох діток – сина Євгена та доньку Валерію. А ще – справжнім фахівцем своєї справи, надійним другом, добрим товаришем. З таким, як він, кажуть, можна йти у розвідку.

– Знаю Олега понад 20 років, – поділився вчитель фізвиховання Борівської ЗОШ Василь Мизюк. – Він був старанним учнем, першокласним спортсменом, вірним другом, порядною людиною. Низький уклін батькам, які виховали таку людину!

Прощання з Олегом Ковбасою проходило у фойє Борівського районного Будинку культури у супроводі почесної варти. Поминальну службу правив настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Іоан. На честь героя пролунав військовий салют.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №44 від 16.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта