Сили АТО та бойовики почали відвод техніки у зоні зіткнення

27.02.2015 07:55 Суспільство
фото ЛігаБізнесІнформ фото ЛігаБізнесІнформ
Українські військові та бойовики почали відвід важкого озброєння від лінії зіткнення.

Представник місії ОБСЄ Майкл Боцюрків ввечері 26 лютого не зміг підтвердити або спростувати заяви України і сепаратистів про початок відведення озброєнь в Донбасі.

"Вчора в зоні конфлікту працювали 20 наших патрулів. Але поки вони можуть фіксувати лише пересування озброєнь, а не їх відведення",- цитує Боцюрківа КоммерсантЪ.

Боцюрків пояснив, що слово "пересування" обрано спеціально.

"Для фіксації "відведення" нам потрібна інформація про чисельність і розташування важкої техніки, дані про передбачувані шляхи відводу озброєнь і відомості про пункти, в яких вони будуть зберігатися. Але ні одна зі сторін конфлікту таких даних нам поки не надала", - сказав він.

Боцюрків запевнив, що надання запитуваної інформації є поширеною міжнародною практикою".

"Без цих даних, а також без подальшого необмеженого доступу до місць складування озброєнь місія ОБСЄ не зможе дати гарантію того, що техніка відведена", - сказав він.

У донецькій міліції зазначили, що відводять озброєння поступово і обережно.

Заступник начальника ГУ МВС України в Донецькій області Ілля Ківа розповів, що сили АТО почали відведення важкого озброєння на Донбасі за двома напрямками: Донецький аеропорт і Дебальцівський плацдарм.

«Сьогодні отримали наказ від Головнокомандувача про початок відводу нашої артилерії. Ми зараз почали його виконувати на двох ділянках фронту: з району аеропорту і Дебальцівського плацдарму», - сказав він в ефірі Еспресо.TV.

Пан Ківа зазначив: «Робимо ми це поступово, обережно, дуже уважно дивимося на позиції противника, щоб він у будь-який момент не зміг використовувати відведення нашої артилерії для початку своїх наступальних дій. Процес цей потрібний, але обережний. Присутні спостерігачі ОБСЄ, і це не одного дня робота».

За його словами, час відведення залежить від дій противника, від того, наскільки противник буде виконувати Мінські угоди.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта