Своя біда. Як живеться переселенцям на Харківщині

05.03.2015 07:58 Суспільство
Табір переселенців у Чугуєві, багатодітні родини у Валківському районі, поселення в Балаклії – втікачі з буремного Донбасу знайшли прихисток у різних куточках Харківщини.

Як живеться їм зараз та яку допомогу отримують – читайте в нашому матеріалі.

Чугуївський табір переселенців розташований у старій будівлі туристичного центру. У трьох великих кімнатах живе понад 60 вихідців з Луганщини, половина з яких – діти. Сирі обшарпані стіни, ліжка вздовж стін, як у старих дитячих таборах, тіснява та бідність – от що бачать волонтери, коли приїздять туди з матеріальною допомогою. Незважаючи на тісноту, люди намагаються дружити і не створювати одне для одного додаткових труднощів. Усі підтримують своїх вимушених сусідів як можуть. Цією групою опікуються волонтери. Наприклад, недавно польський волонтерський фонд привіз сюди продукти харчування. Силами волонтерів відремонтовано санвузол та їдальню. А дитяча громадська організація «ЮнПрессКлуб» підготувала вимушеним мігрантам невеличке свято до старого Нового року: діти-переселенці отримали новий одяг, взуття та шкільне приладдя, а малята ще й іграшки.
У маленькому селищі Ков’яги, що у Валківському районі Харківщини, теж живуть переселенці. 17 січня адресну матеріальну допомого було доставлено в чотири сім’ї для 11 хлопчиків і дівчаток.

У багатодітній родині Ортинських виховується шестеро дітей від одного до 12 років, їм допомога знадобилася найрізноманітніша: від одягу до продуктів харчування. До цієї сім’ї приїжджали представники Моніторингової групи ООН.

А от волонтери «Юнпрес» розповіли, що одного разу до них по допомогу звернувся чоловік із трагічною долею. Його жінка вмерла від поранень під час обстрілів, а з ним залишилося троє дітей, наймолодшому з яких півтора рочки. У сім’ї, що пережила справжню трагедію, зовсім скінчилися гроші й не було за що купувати навіть їжу. Купуючи продукти, щоб їх вистачило хоча б на кілька тижнів, волонтери раділи, що ціни поки що не злетіли до небес.

Допомогти дітям-переселенцям із зони АТО волонтерам «Юнпресу» вдалося завдяки підтримці Канадського фонду місцевих ініціатив, який надав кошти для реалізації проекту. А працювали над проектом спільно з ТРК «Оріон», ГО «Фонд місцевої демократії», ГО «Будинок Людини» і «Станцией Харьков», а також Асоціацією дитячої екранної творчості «Дитятко».

За два місяці цього року адресну матеріальну допомогу надали майже 120 хлопчикам і дівчаткам: вони отримали одяг, взуття, шкільне приладдя, засоби гігієни та продукти харчування. Допомога поїхала в Артемівськ, Миколаївку, Піски-Радьківські, Балаклію, Богодухів та інші міста та села Харківської, Луганської і Донецької областей.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 26 від 03.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта