Переселенців зі Слов'янська прийняли у богодухівському дитячому таборі (ФОТО)

11.06.2014 12:21 Суспільство
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь

98 біженців з Донбасу наразі живуть у дитячому таборі “Ластівка” поблизу села Крисине Богодухівського району.

Серед тих, кому таки вдалося виїхати з буремного Слов'янська, переважно жінки і діти. Є серед біженців дві вагітні жінки, а також діти-інваліди. На Харківщину їх привезли автобусами 2 і 6 червня.

- Спочатку до нас привезли 72 людини, з яких 34 - це діти. Прибули вони о восьмій вечора, а розміщали їх мало не до півночі. Деякі люди приїхали взагалі у тому, в чому були. Видно, що часу на збори майже не було, - розповів голова Крисинської сільської ради Володимир Шаров.

За його словами, зараз біженці зі Слов'янська забезпечені всім необхідним. Місцеве населення, фермери, а також всі небайдужі принесли одяг, предмети особистої гігієни, іграшки. Продуктів харчування також вистачить принаймні на кілька місяців.

- Одягу та іграшок у нас достатньо. Більше приносити не треба, адже може початися антисанітарія, - сказала директор Богодухівського спеціалізованого НВК, у структуру якого входить табір “Ластівка”, Олена Хованова. - Місячний запас продуктів також є. Єдине, що потрібно, - це свіжі фрукти, овочі, цукерки, адже у нас живе багато дітей. Ці продукти у їдальні завжди є, і ми даємо солодощі малечі не за розкладом.

У будівлі табору “Ластівка” раніше знаходилася військова частина, тому кімнати, в які розселили біженців, нагадують казарми - в одній кімнаті одночасно розміщуються декілька сімей. Для людей організували пральню, завжди є гаряча вода, справили баню. Офіційно в таборі ніхто не працює, лише волонтери. Вони готують їжу для переселенців, допомагають їм пристосуватися, надають психологічну допомогу.

- Ми намагаємося робити все самі. Жінки зі Слов'янська лише можуть, наприклад, допомогти картоплю почистити, - пояснила Олена Хованова.

З переселенцями працюють психологи. Особливої допомоги потребують діти. Після обстрілів, які вже стали буденщиною у Слов'янську, малеча не спить вночі. Діти лякаються, коли грюкають дверима, а коли бачать літак у небі, то бояться, що він почне стріляти.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта