АТО та газ. Видобуток газу та розробка свердловин залишаються вигідними

10.09.2014 14:57 Економіка
gasland.net.ua gasland.net.ua
Через події на Донбасі Харківщина втрачає 270 тисяч кубометрів видобутого газу на добу.

Однак наші підприємства збираються вводити в експлуатацію нові родовища й відкривати дотискуючі станції.

Річне споживання блакитного палива нашою країною становить 45–50 млрд м3, власний видобуток – 18 млрд м3, тож близько 30 млрд м3 – це дефіцит, який необхідно заміщати імпортом. Але газовий потенціал України великий, наші власні запаси складають 1,1 трлн м3, а ресурси – 4,3 трлн м3. До речі, тільки на Харківщині на державному балансі корисних копалин – близько 62 родовищ з балансовими запасами природного газу 367 млрд м3, перспективні ж прогнозні ресурси оцінюються близько 800 млрд м3. Тож Україні вкрай необхідно розвивати свій потенціал, але для цього потрібні гроші, великі гроші.

Щодо власного видобутку, то найбільше добувне підприємство області, газопромислове управління «Шебелинкагазвидобування», забезпечує більше ніж 40 % видобутку всього газу в Україні і 78,9 % видобутку в Харківській області (понад 7,5 млрд м3). Весь видобутий природний газ іде виключно на задоволення потреб населення.
Зараз підприємство здійснює розробку 55 нафтогазоконденсатних родовищ. За останні роки в експлуатацію було введено чотири нові родовища, але два з них – на Донбасі. За інформацією заступника директора з виробництва підприємства Євгена Макея, через бойові дії на Сході країни «Шебелинкагазвидобування» недоотримує близько 270 тис. м3 блакитного палива на добу.

На жаль, більшість розроблюваних родовищ зараз на завершальному етапі експлуатації. Заміна застарілих свердловин, обладнання компресорних станцій вимагає значних матеріальних ресурсів. Тому на підприємстві було ухвалено концепцію розвитку, згідно з якою в 2004 році проведено реконструкцію Червонодонецької ДКС і побудовано Хрестищенську ДКС. А 1 жовтня поточного року буде введено в експлуатацію Кузьмичівське родовище. У планах на 2015 рік – будівництво ще однієї Хрестищенської ДКС.
Фахівці стверджують, що навіть при всіх сьогоденних затратах видобуток традиційного газу залишається привабливим для інвесторів, адже собівартість видобутку значно нижча за ціну, яку вимагає за блакитне паливо Росія.

Останнім часом в Україні роблять ставку на видобуток газу з нетрадиційних джерел. У Харківській області давно було виявлено газ ущільнених пісковиків, але спроби вітчизняних фахівців у його видобутку були безрезультатні. Довелося домовлятися з іноземцями, на Харківщині вже декілька років працює міжнародна компанія «Шелл».
«Шеллівці» ведуть два окремі проекти. Перший – «Шелл» разом з ДК «Укргазвидобування» веде пошук, розвідку та видобуток вуглеводнів на ліцензійних ділянках загальною площею близько 1300 м2. Другий проект – розвідка й видобуток газу на Юзівській ділянці, площа якої 7800 м2 (Харківська і Донецька області). Інвестиції компанії на етапі розвідки складуть як мінімум 200 млн доларів. Ще 2 млн доларів спрямовано на соціальні потреби районів. Між компанією та владою Харківської області підписано Меморандум про співпрацю.

– Ми взяли на себе зобов’язання витрачати 2 млн доларів у рік на соціальні інвестиції. На час геологорозвідки частка українського персоналу повинна бути не менше 60 %. Працюють також різні програми з навчання, стажування та дослідження, – зазначає заступник голови компанії «Шелл» в Україні Олексій Татаренко.

Минулого року «Шелл» разом з партнером по першому проекту – ДК «Укргазвидобування» – відремонтували школи та дитячі садочки, дороги в селах Харківщини. Також було розв’язано проблему закупівлі ліків, водопостачання та освітлення в Первомайському та Близнюківському районах. У вересні буде оголошено конкурс соціальних проектів на наступний рік.

До речі, нещодавно на Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» компанія «Шелл» і Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна підписали Меморандум про співпрацю у сфері наукових досліджень і стажувань. «Шелл» сприятиме створенню на базі університету нової освітньої (магістерської) програми, випускники якої володітимуть знаннями з екології, геології та хімії у сфері пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів. Також компанія підтримуватиме наукові дослідження та видавничу діяльність університету за тематикою розвідки й видобутку нетрадиційних вуглеводнів. Студенти магістерської програми зможуть проходити стажування в компанії «Шелл» в Україні.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта