Без вугілля з Донбасу школи Харківщини замерзнуть. у ХОДА вирішують питання

01.09.2014 10:54 Економіка
http://zz.te.ua/ http://zz.te.ua/
Не всі райони підготувалися до зими однаково. 100 % підготовлено житловий фонд у 13 районах області та містах Люботин і Первомайський.

Про це повідомив перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергій Дорошенко.
 
За його інформацією, найменший відсоток готовності ЖКГ до зими у Зміївському районі (80 %), Первомайському (78 %) та місті Куп’янську (78 %). Також дуже мало паспортів готовності багатоквартирних будинків у Вовчанському, Зміївському, Харківському районах, а також у містах Куп’янськ та Ізюм.

У той же час, непроста ситуація склалася з утепленням і ремонтом шкіл. Через те, що казначейство тривалий час не перераховувало кошти, у деяких районах – зокрема, в Ізюмському, Зміївському та Харківському – роботи ще навіть не розпочато. Представники казначейства запевнили, що зараз усі гроші на ці цілі вже перераховано.

– Усі платіжні доручення по загальному і спеціальному фонду державних і місцевих бюджетів, які були в органах Державної казначейської служби на 28 серпня, по капітальних видатках, які перевірені й підтверджені Державною фінансовою інспекцією, оплачено на 100 %, – доповіла заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області Тетяна Іванова.

Отже, ремонти проводитимуться вже під час навчального року.
Як пояснюють чиновники, якщо раніше при підготовці до холодів більшу увагу приділяли технічній складовій – заміні котелень і промиванню систем, то зараз на перший план виходять заходи, пов’язані з енергозбереженням. На сьогодні на шляху до будинків і квартир мешканців області втрачається порядку 40–46 % тепла. Проблему планують розв’язувати, утеплюючи в будинках підвали, горища, двері й вікна в під’їздах, а також власне теплотраси.

А от що лишається наразі невирішеним, так це питання з постачанням вугілля для опалення шкіл. Річ у тому, що десять районів уклали договори з підприємствами Донецької та Луганської областей, де все ще тривають бойові дії. Якщо передбачене договорами виконати не вдасться, керівництву районів доведеться шукати альтернативні варіанти. Свої варіанти вони мають представити обласній владі до 4 вересня. З минулого року в регіоні зберігся запас вугілля, але його вистачить тільки на місяць опалювального сезону. Існують проблеми з вугіллям і в медустановах Дергачівського та Валківського районів, але в цілому ця галузь готова до опалювального сезону на 71,1 %.

Також, за словами заступника голови – керівника апарату Харківської облдержадміністрації Василя Хоми, у регіоні існують проблеми і з електроенергією, тому зараз застосовуються графіки економного споживання. Зараз Уряд розглядає можливість поновлення постачання газу зупиненій раніше ТЕЦ-5 – єдиному джерелу тепла для мікрорайону Мобіль (селище Пісочин) і селища Солоницівка, але для цього підприємство має погасити борги перед АК «Харківобленерго». Тиждень тому теплоцентралі відключили газ, адже область перевищила ліміт споживання блакитного палива.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №103-104 від 29.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта