Чи вистачить українського газу для населення. Інформація “Укргазвидобування” (ФОТО)

05.08.2014 12:58 Економіка
Фото автора Фото автора
“Укргазвидобування” планує збільшити видобуток газу до 16,5 млрд куб.м на рік до 2017 року.

Для збільшення обсягів видобутку підприємство планує побудувати низку нових дожимно-компресорних станцій (ДКС) і модернізувати застаріле обладнання на території Шебелинського і Хрестищенського родовищ. Це дозволить збільшити видобуток газу у найближчій перспективі на 1-1,5 млрд куб.м на рік.

- Зараз наш плановий показник — 15,1 млрд куб.м. Загальний бюджет модернізації і будівництва ДКС складає 4 млрд грн, - розповів голова правління ПАТ “Укргазвидобування” Сергій Костюк.

За його словами, гроші на модернізацію досі так і не знайдені. Для цього у першу чергу потрібно укласти новий контракт з НАК “Нафтогаз України”, за яким відпускна ціна буде збільшена хоча б до собівартості — 890 грн за тисячу куб.м. Сергій Костюк наголосив, ціни на газ для населення вже виросли, а “Укргазвибдобування” продовжує відпускати блакитне паливо за бросовими цінами - 419 грн за тисячу куб.м. Крім того, НАК “Нафтогаз України” досі так і не розрахувався з боргами перед “Укргазвидобуванням”.

Сьогодні на Харківщині добувають близько 60% всього українського газу. Одним з найперспективніших залишається Шебелинківське родовище, де видобувається 2,4 млрд. куб.м газу на рік. Як пояснив директор управління “Шебелинкагазвидобування” Юрій Фесенко, поклади родовища наразі складають 100 млрд куб.м. У випадку будівництва і модернізації ДКС цього газу вистачить для населення на декілька десятиріч.

Одна з таких модернізованих вже майже завершена на території Червонодонецької ДКС. Її готовність складає 90 %, а введення в експлуатацію заплановане на 1 вересня 2014 року.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта