"Чорні" ріелтори у Харкові наживаються на переселенцях з Донбасу

04.03.2015 10:00 Економіка
gubchk-lj.livejournal.com gubchk-lj.livejournal.com
Яка ситуація склалася на ринку нерухомості Харкова та області, чи варто зараз продавати квартири і будинки, чи слід купувати квадратні метри у новобудовах.

 А також як впливають переселенці на формування попиту на нерухомість.

Впливають переселенці і на ситуацію з орендою житла. Попри збільшений попит, обвал гривні та подорожчання комунальних платежів, вартість оренди здебільшого все ж таки не зросла.

ДЕТАЛЬНО ПРО СИТУАЦІЮ НА РИНКУ НЕРУХОМОСТІ У ХАРКОВІ ЧИТАЙТЕ У ПОВНОМУ ВАРІАНТІ СТАТТІ У ГАЗЕТІ "СК"

За однокімнатну квартиру просять у середньому 2,5–3 тис. грн, за двокімнатну – 3,5–4 тис грн. І якщо ще влітку харків’яни не поспішали здавати свої квартири переселенцям, то останнім часом картина змінилася. 10 % орендаторів у своїх оголошеннях просять не звертатися до них вихідців з Донбасу.

Однак якщо ви таки вирішили брати квартиру в оренду, не потрапте до рук шахраїв. Зараз набула ще більшого розповсюдження практика брати з людей гроші за так звані «інформаційні послуги». Тобто ріелтер вимагає платню за те, що лише покаже вам квартиру. Гарантій, що житло підійде, немає, але в гаманець до вас усе одно залізуть.

Крім того, довірливих клієнтів нерідко навмисно вводять в оману. Людині показують фотографію житла, беруть гроші начебто за перший місяць проживання і зникають. Хоча довести шахрайські дії ріелтера в такій ситуації складно: з клієнтом у письмовій формі укладається договір. Насправді ж це лише спосіб розжитися на необізнаних людях. За законами бізнесу, ріелтер може брати плату лише у випадку, коли знайшов вам житло.
У правоохоронних органах уже зацікавилася діяльністю таких «чорних» ріелтерів. Восени прокуратура Жовтневого району Харкова внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про кримінальне правопорушення за фактом шахрайства.

– До прокуратури звернулася жінка, яка нещодавно приїхала до Харкова з Донецької області. Вона хотіла винайняти у Харкові квартиру для себе та своєї дитини. Для цього скористалася послугами агентства, про яке дізналася з оголошення в Інтернеті. Проте в агентстві їй замість договору оренди, який вона уважно прочитала, дали на підпис договір на надання інформаційних послуг. У результаті жінка втратила 1800 грн і залишилася без житла, – розповів прокурор району Артем Степанов.

За його словами, наразі проводяться слідчі дії. В агенції конфіскували документацію, розшукуються інші громадяни, які стали жертвою цього обману. На сьогодні заяву про те, що вони стали жертвами шахрайської контори, написали вже троє клієнтів.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта