Дешева іпотека. Харків'яни поділилися власним досвідом (ФОТО)

31.07.2013 09:47 Економіка
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
Про програму “Здешевлення вартості іпотечних кредитів” розповіли ті, хто спробував її на собі.

Родина Оробей минулого року придбала однокімнатну квартиру у житловому комплексі “Пори року”, розташованого за адресою Харків, вул. Дача-55, за програмою “Здешевлення вартості іпотечних кредитів”.

Цей об'єкт будівництва бере участь у 3-х житлових ініціативах Президента України: у програмі «Доступне житло (30/70), програмі надання молодим сім'ям та одиноким громадянам пільгового довгострокового кредиту на будівництво та придбання житла та Програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Перший внесок за житло дорівнював 25 % від його вартості — 50 тис. грн. Решту суми можна виплатити протягом 15 років. Банк видає позику від 16 % річних. З них 13 % бере на себе держава, і 3 % залишається власнику квартири. Так, щомісяця за свою однокімнатну квартиру родина Оробей виплачує 1400 грн — менше вартості оренди такого житла у Харкові.

- Ми прийшли у молодіжний фонд, запитали чи маємо право брати участь у програмі та на яку квартиру можемо претендувати, - розповіла про процедуру укладення договору Наталія Оробей. -. Якщо доплатити, то можна взяти більшу квартиру. Але у нас не було фінансової можливості це зробити, тому вирішили брати однокімнатну квартиру у 40 кв. м. Вся процедура оформлення документів зайняла два тижні.

За словами Наталії Оробей, учасники програми “Здешевлення вартості іпотечних кредитів” мають надати довідки про доходи всіх членів родини (у даному випадку дружини та чоловіка), свідоцтво про шлюб і народження дитини, а також довідку про прописку.

- Тобто документ, де вказано, де ми прописані, скільки людей проживають у квартирі та чи потребуємо ми поліпшення житлових умов, - пояснила пані Наталія.

Довідка про доходи більше потрібна банку, щоб побачити чи є родина платоспроможною. Кожна ситуація розглядається окремо. Враховується не лише середня зарплатня, але й наявність в родині дітей, їх вік. Як пояснила жінка, у їх родині сумарний дохід більший за 5 тис. грн.

А от родина Степановських, яка також за правилами могла отримати пільговий кредит лише на житло у 40 кв.м., вирішила таки взяти двокімнатну квартиру у 65 кв.м. За зайві 25 кв.м харків'яни платять із власної кишені.

- У нас молода родина. Власного житла не було, тому знімали квартиру. Довго зважувалися на те, щоб придбати власне житло у кредит. Адже краще платити за свою квартиру, ніж за чужу. Нарешті вирішили взяти участь у програмі “Здешевлення вартості іпотечних кредитів”, - розповіла Юлія Степановська. - Ми взяли двокімнатну квартиру і різницю оплатили самостійно за рахунок першого внеску. Позика склала 147 тис. грн, а всього квартира коштувала 325 тис. грн. Тобто більше половини вартості житла ми внесли одразу.

Тепер найближчі 15 років Степановські будуть виплачувати за нове житло щомісяця близько 2 тис. грн.

ДовідкаЖитловий комплекс “Пори року” входить до числа будинків, які беруть участь у пільгових соціальних програмах. Зокрема, програмі пільгового довготермінового кредитування молоді, програмі “Доступне житло” і “Здешевлення вартості іпотечних кредитів”. Так, за період 2012-2013 років за держпрограмами тут придбали житло 81 родина. 17 квартир продали за програмою кредитування молодих сімей, 40 і 24 - “Доступне житло” і “Здешевлення вартості іпотечних кредитів” відповідно.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта