Коли харків’ян змусять оприлюднювати свої доходи. Коментар фахівця

04.02.2014 15:10 Економіка
http://www.interbuh.com.ua/ http://www.interbuh.com.ua/

Невдовзі українці звітуватимуть перед державою про свої кровно зароблені за новими правилами.

Уже давно йдуть розмови про обов'язкове загальне декларування доходів українців. Та поки що податківці розробляють відповідний законопроект і винесли на публічне обговорення Концепцію реформи декларування доходів громадян. У Міністерстві доходів і зборів України запевняють, що кардинально змінювати чинну систему декларування не збираються. Її планують вдосконалити спільно з громадськістю, аби всім було комфортно.

Поки йдуть обговорення, більш менш ясним залишається те, що змушувати декларувати свої доходи абсолютно всіх 44,5 млн фізичних осіб-платників податків, зареєстрованих в Україні, ніхто не буде. Це означає, що обиратимуться критерії для обмеження кола громадян, які подаватимуть декларації.

- Усе буде залежати в тому числі від певного сумарного вираження грошей. Будуть визначені мінімальні об’єми грошових надходжень. Ця сума буде визначати, чи потрібно вам декларувати свої прибутки, чи ні. При певному встановленому мінімумі людині не потрібно буде цього робити, - розповіла начальник інформаційно-комунікаційного управління Головного управління Міндоходів у Харківській області Яна Чуб.

Конкретна дата, коли українці повинні будуть декларуватися по-новому, поки невідома. У Міністерстві хочуть подивитися, як громадськість відгукнеться на цю ідею. Готуючись до такого реформування, українські податківці проаналізували досвід та принципи декларування, що застосовуються у різних країнах світу, зокрема, у США, Канаді, Німеччині, Франції, Швеції, Фінляндії, Данії, Швейцарії, Італії, Австралії, Новій Зеландії, Сингапурі та інших.

У Міндоходів переконані, що із запровадженням нової системи знизиться рівень корупції у країні, а також з’являться необхідні компенсатори для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.

Тетяна Василець 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта