Скільки газу Україна може купити в Європі. Результати оцінки угорської ГТС

07.07.2014 10:49 Економіка
http://hvylya.org/ http://hvylya.org/
Максимально через Угорщину Україна може поставляти 6 млрд куб. газу на рік.

- Реверс газу — це не урядове питання. Ще наприкінці літа 2012 року українські газові компанії звернулися до нашого оператора ГТС з проханням надати можливості для експорту газу з Європи за допомогою угорської газотранспортної системи. Тоді урядові органи вжили необхідних заходів для того, щоб фізично і юридично це стало можливим, - розповів Міхаль Баєр. - У березні 2013 року газ почали поставляти через Угорщину. Минулого року об’єм цього газу сягнув 1 млрд куб., але після грудневих угод українські компанії практично перестали купувати газ в Європі. У травні 2014 року цей процес знову розпочався.

За словами Міхаля Баєра, у червні обсяг газу з Європи досягав майже 10 млн куб. на день. Скільки Угорщина зможе перекачувати європейського газу в Україну залежить, по-перше, від можливостей газотранспортної системи Угорщини, адже нею користуються й інші країни Європи, а по-друге, від кількості вільного газу, який українські трейдери зможуть знайти на європейському ринку.

- Я напевно можу зараз сказати, що той газопровід, який зараз напряму використовується для перекачування газу в Україну, має пропускну потужність у 16,9 млн куб. на день, або більше 6 млрд куб. на рік, - додав Міхаль Баєр.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта