Сміття з Дергачів пустять на обігрів теплиць

30.09.2013 13:09 Економіка
http://www.bizator.ru/ http://www.bizator.ru/
Енергію, здобуту від утилізації сміття на Дергачівському полігоні ТПВ, пустять на обігрів теплиць.

Харківський сміттєпереробний завод, який буде збудовано на базі Дергачівського полігону ТПВ, матиме, за відомістю інформаційного бюлетеню «Вісника державних закупівель» (офіційного джерела інформації щодо закупки держмайна), сортувальну лінію потужністю 40 000 тонн на рік. Сортуванню вручну будуть підлягати картон, скло, алюміній та жерсть. В автоматичному режимі – чорні метали.

Також на двох дергачівських полігонах (старому та новому) буде змонтовано систему збору полігонного газу (суміш метану та вуглекислого газу), що виділяється під час розкладання органічних компонентів сміття. Цей газ за допомогою теплової когенераційної станції (тобто станції, де відпрацьований енергоносій використовується для опалювання будинків або нагрівання води), що складається із п’яти газопоршневих машин фірми MWM (Німеччина). Потужність майбутньої електростанції маленька – усього 6 мегават (для порівняння: потужність усіх агрегатів найбільшої електростанції області – Зміївської ТЕС – 2175 Мвт, а відносно «маленької» ТЕЦ-5 – 540 МВт). Та це все одно досить велика потужність, якої може вистачити, наприклад, для однієї тисячі домогосподарств. Згенеровану електрику за допомогою двох трансформаторних станцій продаватимуть у мережі «Обленерго» та на потреби самого комплексу. Тепло ж, створене електростанцією, місцева влада планує спрямувати на обігрів теплиць.

Побудувати полігони, на базі яких згодом можна буде переробляти ТПВ, планують ще у двох населених пунктах Харківської області – містах Люботин і Богодухів. Як розповідав нещодавно на прес-конференції губернатор Михайло Добкін, кілька років тому з’явилася можливість за допомогою державно-приватного партнерства реалізувати ці два пілотні проекти. Приблизна проектна вартість Люботинського полігону складе 28 млн грн. Технології, які там будуть застосовуватися, дозволять на першому етапі рекультивувати те сміття, що туди вже звезено і перебуває сьогодні в такому стані, що становить загрозу і для екології, і для здоров’я людей. Другим етапом є будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів. Спочатку відбиратимуться всі корисні складові зі сміття, які можуть піти на виробництво. Усе інше перероблятиметься за спеціальною технологією, і сміття буде перетворюватися на воду, яка може бути використана для технічних потреб. Те ж саме буде і в Богодухові.

Артем Богдан, матеріал з газети “Слобідський край” №116 від 28.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта