Соціальні нормативи, або подробиці про нові субсидії на ЖКГ від Уряду

01.10.2014 10:48 Економіка
З 1 жовтня набувають чинності зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива,

передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко поінформував про деталі нововведень призначення житлових субсидій. Зокрема, експерт зазначив: якщо до цього сім’ї, яким призначено житлову субсидію, сплачували за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15 % середньомісячного сукупного доходу, а сім’ї з непрацездатних громадян – 10 %, то з 1 жовтня цього року визначення обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги здійснюватиметься для кожної сім’ї індивідуально.

Згідно з удосконаленим порядком призначення житлових субсидій, з метою забезпечення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян державою збільшено соціальну норму житла, на яку надаватиметься житлова субсидія.

Встановлено й нові нормативи на споживання громадянами природного газу, які розраховані, виходячи з обсягів природного газу за минулий опалювальний період саме отримувачами житлових субсидій. Разом з тим, у зв’язку з тим, що більшість населення не має фактично приладів обліку споживання природного газу, який використовується для приготування їжі та підігріву води, було переглянуто за фактом споживання норми природного газу, які використовуються для цих потреб.

Встановлено соціальні нормативи централізованого водопостачання.

– Якщо раніше відповідні нормативи затверджувалися органами місцевого самоврядування, а громадяни, відповідно, сплачували за цими нормативами й на них же надавалися житлові субсидії, то з 1 жовтня встановлюються єдині соціальні нормативи для всієї держави, – зазначив Віталій Музиченко.

Також збільшено соціальні нормативи на користування електричною енергією. З часу, коли їх було затверджено останнього разу (1995 рік), споживання електричної енергії населенням зросло як за рахунок появи більшої кількості потужних приладів, так і за рахунок переходу від споживання газу до споживання електричної енергії. Крім того, введено нову категорію споживачів, у яких відсутнє централізоване водопостачання, і вони використовують електричні водонагрівачі. До цього часу відповідної норми взагалі не було.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 116 від 27.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта