ТЕЦ, пелети або автономка? Що вигідніше в умовах газового дефіциту

17.07.2014 12:52 Економіка
http://bazis-stroy.dp.ua/ http://bazis-stroy.dp.ua/
Економити нам все одно доведеться. Адже змінення вартості газу торкнеться кожного.

Хоча б тому, що опалення житлових будинків – дуже витратна галузь, втрати тепла в якій просто величезні.

– У нашому випадку, один із варіантів економії, як би просто це не виглядало, – банальне втеплення, – каже Микола Сікаленко. – Дійсно, можливо взяти на озброєння досвід того ж Ужгорода, який повністю відключив усе центральне опалення й перевів абсолютно всіх абонентів на «автономку» – газову або електричну. Це варіант. Таким же шляхом свого часу пішла і Європа, а європейський досвід традиційно вважається передовим. Адже поки тепло, згенероване котельною, пройде теплотрасою і дійде до споживача, велика його частина просто розсіюється і витрачається на обігрівання вулиці. А так втрати на трасах відсутні. Газ згорів прямо у квартирі чи в даховій котельній, вивільнив тепло і тут же його віддав. Але ті ж європейці врешті-решт дійшли висновку, що централізоване теплопостачання все ж прогресивніше.

Читайте також: Газова війна: чи слід зараз вкладати великі кошти у нові технології. Коментар експерта 

Як пояснив Микола Сікаленко, річ у тому, що, якщо порівнювати тисячі й тисячі маленьких котлів з одним великим, то останній набагато екологічніший, надійніший та ефективніший через те, що це дуже технологічний пристрій, у якому використовують складну та ефективну й дуже дорогу техніку. Аналогічну просто неможливо поставити на тисячі малих котлів. І, що найголовніше, – зараз з’явилися нові технології ізоляції магістральних трубопроводів, які скорочують до мінімуму втрати на транспортуванні тепла. А тому наразі й Україні простіше не сліпо переходити на автономне опалення, а рахувати – де краще автономне опалення, де пелетне, а де утеплене централізоване.

Щодо ідеї, яку свого часу озвучували науковці, про будування в Україні замкнутого циклу виробництва пелетів зі швидко зростаючих дерев, відходів соняшнику, соломи тощо та продажу їх всередині країни, щоб гроші за енергоносій не вимивалися з держави, спеціаліст теж висловив сумніви.

– Звичайно, я не берусь сперечатися, адже треба рахувати, але особисто в мене ця ідея викликає сумнів, – каже наш експерт. – Колись був заклик: переходити на пелети із соломи. Було зібрано нараду в області з науковцями та аграріями. Я там теж брав участь. Так коли ми почали розбирати економіку процесу, виявилося, що газ коштує копійки порівняно з цими пелетами. Принаймні, у тому конкретному випадку. Хоча сама думка й система альтернативних поновлюваних джерел – це однозначна перспектива, і однозначно цим треба займатися.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 83 від 12.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта