Ціни на продукти зростають неконтрольовано. Опитування харківських пенсіонерів

23.07.2014 09:03 Економіка
http://rv.ryazan.ru/ http://rv.ryazan.ru/
Літній сезон не тільки не приніс очікуваного господинями здешевлення продуктового набору, але навіть не залишив ціни на продукти на весняному рівні.

За оцінками експертів, подібна ситуація у сфері продовольчого сектора може означати тільки одне: незадовільну економічну і соціальну політику держави.

Неконтрольоване, а часто і штучне зростання цін на багато які категорії продуктів останніми місяцями має стабільну негативну динаміку. У Партії розвитку України відзначають: з початку року споживчі ціни в країні зросли майже на 12 %, і це свідчить про те, що виразної ціноутворюючої політики у влади немає, як немає і стратегії контролю за цінами.

Партія розвитку провела опитування найбільш незахищеної категорії населення - харківських пенсіонерів, яким на виході з магазинів та на ринках міста поставила ряд питань. Результати виявилися невтішними, хоча й очікуваними після дослідження офіційної статистики.

Продуктом, що подорожчав найбільше, виявилося куряче м'ясо: ще три місяці тому філе курки коштувало близько 28 грн/кг на ринку і близько 35 грн - у магазинах. Сьогодні, стверджують пенсіонери, навіть ринкова ціна сягає 55 грн кг, при тому що ще в квітні стільки коштувала вирізка яловичини. Майже на 4 % зросла вартість круп, макаронних виробів і навіть такого соціального продукту, як соняшникова олія, на 1,5-2 % подорожчали хліб і цукор. 

Окремо йшлося про так званий борщовий набір. Так, майже на третину подорожчали капуста і цибуля, на 10-12 % - морква і буряк. І, безумовно, кожен з опитаних висловив здивування, що з початком фруктового сезону ціни на врожай смородини, малини, полуниці і яблук мало не зрівнялися із зимовими, коли на прилавках магазинів є тільки імпортні або вирощені в теплицях фрукти.

У зв'язку з цим Партія розвитку висловлює побоювання, що таким чином на плечі пересічних українців був покладений вантаж умов Міжнародного валютного фонду, за занадто завзяті виконання яких Україна поки не отримала нічого, крім стандартних обіцянок. Експерти партії наголошують: одностороннє виконання угод з МВФ може тривати ще довго і кожен день українські пенсіонери будуть відчувати неконтрольоване зростання цін на продукти і, як наслідок, удар по своєму і без того не занадто повному гаманцю.

Волонтери, що опитували людей в продуктових точках, не змогли не зафіксувати звернення літньої харків'янки, хоча воно і не відносилося до теми дослідження. Жінка поскаржилася, що за кілька місяців одні з базових ліків для діабетиків, які необхідно приймати регулярно, подорожчали з 54 до 90 гривень за упаковку. І це, мабуть, ще більш тривожний дзвінок, ніж так необхідні кожному продукти харчування.

 «Партія розвитку України переконана, що влада зобов'язана відзвітувати про причини безконтрольного зростання цін. Крім того, потрібно інформувати людей про стан переговорів з іноземними партнерами, на вимогу яких українці змушені нести черговий фінансовий і соціальний тягар виключно на своїх плечах», - упевнений координатор Харківської обласної організації Партії розвитку України Євген Шаповал, який одним з перших ознайомився з результатами опитування в харківських продуктових магазинах.

У Партії розвитку підкреслюють, що ця ситуація стає критичною особливо в контексті напруженої соціально-політичної обстановки в країні, тим часом як європейські партнери не поспішають виконувати взяті на себе зобов'язання.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта