У Балути розповіли, як отримати кошти та пільги для бізнесу

16.05.2014 12:09 Економіка
http://www.hombiz.ru http://www.hombiz.ru
Про можливості підприємцям Харківського району під час виїзної наради з питань державної підтримки

 інвестиційних проектів та державно-приватного партнерства 14 травня розповіли представники обласної влади.

Зокрема, як розповів директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Віктор Коваленко, згідно з Законом України «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях з метою створення нових робочих місць”, отримати пільги для ведення бізнесу можуть представники всіх ділових кіл.

- Це звільнення від податків на прибуток: нульова ставка — до 2018 року, 6 % - до 2023 року. А сьогодні податок на прибуток сягає 19 %. Ви уявляєте, яка велика сума грошей звільняється для того, щоб вкласти їх в модернізацію, розширення виробництва, створення нових робочих місць? - зауважив Віктор Коваленко. – Згідно із Митним кодексом звільняється від оплати мита завезення обладнання, комплектуючих і матеріалів до нього. Тобто створюється чітка платформа для роботи.

Але по даному законопроекту не передбачено виділення коштів.
Щодо критеріїв відбору - діючі підприємства не можуть претендувати на пільги, а от їхні дочірні — цілком, навіть з такою ж назвою, на тій же території.

Одна з умов отримання пільг – створення 25 робочих місць та вкладення у бізнес власних коштів чи коштів інвесторів у розмірі 500 тис. євро. Якщо створюється 50 робочих місць, та необхідна сума інвестицій збільшується до 1 млн, для 150 робочих місць - до 3 млн євро. Заробітна плата працівників має бути не нижчою, аніж 2,5 мінімальних.

Пільги можуть отримати підприємці, що представлять проекти у секторі агропромислового комплексу (виробництво, зберігання харчової продукції, виробництво продукції дитячого харчування, виробництво біопалива); житлово-комунальному господарстві (створення об’єктів поводження з відходами — побутовими, промисловими тощо, будівництво та реконструкція, технічне переоснащення у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення), транспортної інфраструктури (створення нових автовокзалів, закупівля з-за кордону автобусів, створення перевізних мереж), курортно-рекреаційної сфери і туризму (зелений туризм), переробної промисловості, машинобудівного комплексу (виробництво нової та імпортозаміщення комп’ютерної, електронної продукції, автотранспортних засобів тощо).

- Дуже чудова нагода для тих, хто має на меті виробництво побутової техніки та має відповідні контакти з іноземними партнерами тощо, — зауважив Віктор Коваленко.

Разом з тим існують програми, які передбачують фінансування проектів. Як розповіла заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Ольга Шамаєва, кошти на реалізацію свого проекту можна отримати через Державний фонд регіонального розвитку . 70 % цих коштів розподіляються по регіонах пропорційно в залежності від кількості населення, 30 % направляють тим областям, у яких регіональний валовий продукт нижче 75 %. Для фінансування розглядаються проекти, подані органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування. Цього року в області спочатку планувалося фінансувати проекти на суму 147 млн грн, але через зміни у бюджеті ця сума знизилася до 42 млн грн.

Ольга Шамаєва запевняє отримати фінансування цілком реально, але до справи слід ставитися серйозно.

- Головне тут не участь, а результат. А для цього треба, щоб усі документи були у нормі. Адже, після того, як проекти проходять конкурс на регіональному рівні, вони проходять жорстку процедуру розгляду документації у профільних міністерствах, - розповіла Ольга Шамаєва.

У зв’язку з тим, що сьогодні в країні гостро стоїть питання економії газу, проекти, направлені на енергоефективність, мають великий шанс отримати фінансування з боку держави.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта