Ваш банк ліквідують? Які українські банки опинилися у зоні ризику

02.07.2014 10:11 Економіка
http://thekievtimes.ua/ http://thekievtimes.ua/
Фінансова система не може не реагувати на ситуацію, що виникла сьогодні в країні. Населення занепокоєне, як убезпечити свої заощадження, внаслідок чого «лихоманить» і депозитний ринок.

У результаті ми маємо відтік депозитів. Так, за даними Управління НБУ в Харківській області, з початку 2014 року загальний обсяг депозитів по Харківській області зменшився на 4 %, або на 1,2 млрд грн. У тому числі депозити домашніх господарств зменшились на 6,5 %, або на 1,5 млрд грн, у той час як депозити нефінансових корпорацій навіть зросли на 5,7 %, або на 0,4 млрд грн.

Тенденція відтоку депозитів є в Україні за будь-якої зміни влади й економічної кризи, і це цілком природно, вважає економічний експерт громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський. Однак водночас це суттєвий удар по банківській системі, оскільки депозитна складова відіграє значну роль у банківській діяльності.

– Ці депозитні кошти кудись інвестуються: або вкладаються у будівництво, або за них купують цінні папери, акції, облігації тощо. Ці ж ресурси йдуть на кредитування, а частка проблемних кредитів у кризові часи різко зростає. Тому можливості банків швидко повернути заборгованість стають сильно обмеженими. І якщо настає різке бажання зняти депозити, а банк не має такої кількості готівки, він не може повернути свої інвестиційні портфелі, не може їх реалізувати з тією економічною вигодою, на яку розраховував за нормальних умов, – пояснює експерт. – Наслідок різкого відтоку депозитів – це зростання процентних ставок за депозитами і кредитами, адже банки втрачають свою ліквідність і ресурс, яким можна заміщати втрати і пускати в обіг.

Для підтримки ліквідності і платоспроможності фінансових установ Нацбанк розробив програму підтримки. У разі виникнення в банків тимчасових труднощів з ліквідністю і неможливістю залучити кошти на ринку, кожний банк за певних умов може звернутися до національного регулятора щодо отримання кредиту для підтримання ліквідності. Така підтримка надається як через традиційні монетарні інструменти, так і через механізми, що були спеціально розроблені Нацбанком у 2014 році. Як повідомляє Управління НБУ в Харківській області, за п’ять місяців цього року банкам України було надано кредитів для збереження ліквідності за новим механізмом у сумі 23 млрд грн. Це суттєво допомагає фінустановам своєчасно виконувати свої зобов’язання перед клієнтами і насамперед – перед вкладниками.

Однак зовсім не всі проблемні банки отримують таку допомогу. Деякі фінустанови приєднують до більш глобальних структур, у деякі вводять тимчасову адміністрацію, і якщо не знаходять протягом її дії інвестора, відкликають ліцензію та скасовують. 28 лютого два банки – ПАТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» і ПАТ «РЕАЛ БАНК» – було віднесено до категорії неплатоспроможних. 13 березня Правління НБУ прийняло аналогічні постанови щодо ПАТ «БАНК ФОРУМ» і АТ БАНК «МЕРКУРІЙ». На підставі цих рішень Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив відповідні тимчасові адміністрації та призначив уповноважених осіб. А у червні НБУ відкликав ліцензію у цих фінустанов і розпочав процедуру ліквідації. На цей час на території Харківської області введено тимчасову адміністрацію у відділеннях банків ПАТ КБ «ПІВДЕНКОМБАНК», ПАТ КБ «ІНТЕРБАНК», ПАТ «АКБ Банк». Торкнулася проблема відтоку депозитів і харківського банку «Золоті ворота». Як пояснило керівництво фінустанови у зверненні до клієнтів, «акціонери банку прийняли рішення збільшити статутний капітал на 100 млн грн, починаючи з 01.05.2014 р., а також, для підтримки ліквідності та забезпечення фінансової стійкості, банк звернувся до НБУ з проханням дати стабкредит у розмірі 100 млн грн, який дозволить повністю стабілізувати ситуацію». Чи буде виділено необхідні кошти, поки що невідомо.
На думку Ігоря Сілінського, почасти це рішення випливає не тільки й не стільки з економічних обставин.

– Деякі рішення стосовно виділення рефінансування, відклику ліцензії і т. п. – заполітизовані, – вважає експерт і наводить приклад: наприкінці березня – на початку квітня, коли стрімко ріс курс долара і євро, низці банків було виділено рефінансування у розмірі понад 40 млрд. Із них 25 млрд – фінустанові, яка ніколи не відчувала дефіциту ліквідності.

– З чим це пов’язано, пояснень ніхто не дає. При цьому ці ж кошти тут же з’являлись на Міжбанку, збільшувалася спекуляція, – стверджує Ігор Сілінський.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта