Урожай більший, а хліб дорожчий. Коментар міністра агрополітики

22.08.2014 13:00 Економіка
http://job-sbu.org/ http://job-sbu.org/
У Харкові може подорожчати хліб.

Як розповів міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка, зараз чиновники ініціюють зменшення обсягів соціального хліба, який випускається. Пояснюють це тим, що сьогодні з борошна аграрного фонду, яке поставляється на підприємства хлібопекарської промисловості за пільговими цінами, випікається повна лінійка хліба, починаючи від хліба простих рецептур і закінчуючи здобними булками і різними ексклюзивними сортами хліба.

- Така ситуація є неприпустимою, адже підприємства, не маючи внутрішнього обліку, використовують гарантоване державою за низькою ціною борошно для випікання дорогих сортів хліба. Ми запропонували спрощення рецептур. Документ зараз знаходиться на розгляді Кабміну, - сказав Ігор Швайка.

Що стосується ціни на хліб, то вона залежатиме від багатьох факторів, зокрема від того, наскільки чиновники зможуть домовитися з аграріями про продаж зерна на внутрішній ринок.

- Експортний потенціал і зерно для внутрішнього споживання має бути правильно розраховано. В міністерстві працює робоча група по зерну, в якій є дві сторони. Одну представляють зернотрейдери, експортери. Другу — хлібопеки, які безпосередньо займаються роботою всередині країни, - заявив міністр. - Від того, наскільки правильно держава, міністерство і обласні адміністрації розрахують ту норму, яка може вивозитися, і будуть стимулювати, але, я наголошую, не наказами, а економічними заходами, виробників продавати своє зерно на внутрішньому або зовнішньому ринку, й буде залежати ціна на хліб.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта