Дзвінки до швидкої можуть бути платними на Харківщині - І. Шурма

03.01.2013 11:16 Суспільство
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова

Уже третій день швидкі допомоги області працюють згідно з новим Законом України «Про екстрену медичну допомогу», що набув чинності 1 січня 2013 року.

За першу добу 2013 року службою екстреної допомоги регіону було виконано 2434 викликів, в тому числі по Харкову — 1444. Середня тривалість довозу на виклик 1-ого січня склала по Харкову дев'ять хвилин, у районах області, де тимчасово працюють за старою системою отримання, реєстрації та передачі викликів, — 23 хвилини.

- Це при тому, що на сьогодні ми ще не домоглися функціонування екстреної допомоги у форматі, який ми плануємо започаткувати. Я маю на увазі зони очікування (дислокації швидких), - зазначив заступник голови ХОДА Ігор Шурма. - Незабаром буде розроблена карта маршрутів у кожному конкретному районі.

Зараз прийняття викликів у районах лягають на плечі районних станцій. Харківщина - одна з областей України, що мають систему GPS-навігації. Завдяки цьому працівники швидкої, що приймають виклики, можуть на моніторі спостерігати за тим, що відбувається в області, і відкореговувати роботу машин екстреної допомоги в районах.

- Поки на цій системі працює місто Харків, Харківський район і ще декілька районів області, - сказав Ігор Шурма. - В перспективі дзвінки з усієї області поступатимуть до Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф.  Ще не вирішено до кінця питання  з Укртелекомом, яким буде тариф дзвінків з районів, що поступатимуть сюди: чи це будуть платні чи безоплатні дзвінки.

ФОТОРЕПОРТАЖ З ПРЕЗЕНТАЦІЇ РЕАНІМОБІЛІВ У ХАРКОВІ ДИВІТЬСЯ ТУТ

За словами віце-губернатора, робота екстреної медичної допомоги в усіх районах буде повністю налагоджена за три місяці півроку. 

Заступник губернатора повідомив, що для роботи швидких в області уже закупили медикаментів на 19 млн 446, 2 грн.

- На 2013 рік в бюджеті передбачена субвенція ще на 19 мільйонів, і без сумніву, ми дуже розраховуємо отримати кошти з державного бюджету, що будуть використані на закупівлю спеціального транспорту для екстреної медичної допомоги. 244 автомобілі, які є сьогодні в Харківській області, на 95 % потребують заміни, - зазначив Ігор Шурма.

Також він повідомив, що уже 165 млн гривень з державного бюджету виділено на фінансування екстреної медичної допомоги в 2013 року. Ці кошти будуть витрачені на заробітні плати та на паливно-мастильні матеріали для швидких.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта