Новий Закон "Про вищу освіту" ухвалила Верховна Рада. На що чекати студентам

01.07.2014 10:49 Влада
http://vkurse.ua/ http://vkurse.ua/
Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1187-2 "Про вищу освіту" (нова редакція). За відповідне рішення проголосували 276 нардепів.

Закон прийнято з поправками і підлягає техніко-юридичному редагуванню.

Зокрема закон передбачає, що підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітньо-професійними, освітньо-науковими, науковими програмами на таких рівнях вищої освіти:
- Початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

- Перший (бакалаврська) рівень;

- Другий (магістерський) рівень;

- Третій (освітньо-науковий) рівень;

- Науковий рівень.

Відповідно до цього здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою відповідної освітньої (освітньо-професійної або освітньо-науковою) або наукової програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

1) молодший бакалавр;

2) бакалавр;

3) магістр;

4) доктор філософії;

5) доктор наук.

Згідно з документом, атестація здійснюється відкрито і гласно.

"Здобувачі вищої освіти та інші особи, присутні на атестації, в тому числі під час захисту дисертації, можуть вільно здійснювати аудіо - та / або відеофіксації процесу атестації", - йдеться в законі.

Атестація осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, здійснюється постійно діючої або разової спеціалізованою вченою радою вищого навчального закладу або наукової установи, акредитованої Національним агентством щодо забезпечення якості вищої освіти, на підставі публічного захисту наукових досягнень у формі дисертації.

Здобувач ступеня доктора філософії має право на вибір вченої ради.

Крім того, даний закон надає велику автономію вищим навчальним закладам. Забезпечується додатковий простір для роботи викладачів, у тому числі для наукової роботи.

Також передбачається створення системи забезпечення якості вищої освіти, зростання частки роботодавців та бізнесу у формуванні критеріїв вищої освіти і оцінки компетенції випускників.

Також закон регулює ЗНО як основний критерій вступу до вузу, а також прописується більше можливостей для самоврядування студентів.

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта