Рада підтримала повернення Конституції 2004 року. За — 386 нардепів

21.02.2014 14:57 Влада
http://arenanews.com.ua/ http://arenanews.com.ua/

Народні депутати України підтримали в цілому законопроект № 4163 про повернення до Конституції України в редакції 2004 р. 

За відповідне рішення проголосували 386 народних депутатів.

Читайте також: ЯНУКОВИЧ ТА ОПОЗИЦІЯ ПІДПИСАЛИ УГОДУ ЩОДО ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ (ТЕКСТ)

Голосування відбувалося за процедурою Ad hoc без обговорення і без рішень комітетів.
Відповідно до цієї Конституції , прем'єр-міністр України , міністр оборони , міністр закордонних справ, голова СБУ призначається Верховною Радою України .

Президент України, у свою чергу , вносить до ВР кандидатуру на посаду прем'єр -міністра за пропозицією коаліції депутатських фракцій парламенту.

Також Рада призначає чиновників на інші посади , але за пропозицією прем'єр - міністра, якому в свою чергу кандидатури представляє парламентська коаліція.

Крім того , ВР призначає голову Фонду держмайна , Державного комітету радіомовлення та телебачення і Антимонопольного комітету.

Також, згідно статті № 83 Конституції від 2004 р. в парламенті за результатами виборів створюється коаліція депутатських фракцій.

На це відводиться рівно місяць з моменту першого відкриття засідання ВР. Якщо ВР з яких-небудь причин не може створити коаліцію, то Президент України має право її розпустити і оголосити дострокові вибори парламенту.

Кабмін у свою чергу повинен складати свої повноваження перед новообраною Верховною Радою.

Також Конституція передбачає , що закон , який був прийнятий ВР конституційною більшістю голосів після подолання вето Президента , протягом 10 днів повинен бути або підписаний Президентом , або главою ВР і опублікований.

Крім того , Конституція 2004 значно розширює обов'язки прокуратури . Так , прокуратура має право здійснювати нагляд за виконанням свобод і прав громадянина і людини , виконанням законів органами виконавчого порядку , органами самоврядування , а також їх службовими та посадовими особами.

Нагадаємо, близько 12:50 Президент України Віктор Янукович виступив з заявою, в якій ініціював проведення дострокових президентських виборів, повернення до Конституції 2004 р. і закликав сформувати уряд національної довіри.

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта