Життя і здоров’я віддав державі. Що натомість?

16.07.2014 07:48 Суспільство
http://www.pravda.ru/ http://www.pravda.ru/

Якщо військовослужбовець, військовозобов’язаний або резервіст загинув, то його родині положена одноразова грошова допомога. Виплачується вона й у разі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності військовим.

Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (далі – одноразова допомога) виплачується відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (із змінами), у порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975. Як повідомили «СК» у Харківському обласному військовому комісаріаті, одноразова допомога – гарантована державою виплата.

Відповідно до Закону, розмір одноразової допомоги не залежить від службового становища військовослужбовця. Право на отримання допомоги в разі загибелі (смерті) вояка мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого. Така допомога становить 609 тис. грн. Гроші виплачуються рівними частками між особами, які мають право на її отримання. У разі відмови якоїсь із осіб її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

У разі встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби (у період проходження ним військової служби), чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин – на допомогу мають право військовослужбовці та особи, звільнені з військової служби. Її розмір коливається залежно від групи інвалідності. Інвалідам 1 групи – 304,5 тис. грн, 2 групи – 243,6 тис. грн, 3 групи – 182,7 тис. грн.

У разі встановлення інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку в період проходження служби, розмір допомоги становить: інвалідам 1 групи – 146,2 тис. грн, 2 групи – 109,6 тис. грн, 3 групи – 85,3 тис. грн.

Військовозобов’язані або резервісти можуть отримати допомогу в разі встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного йому при виконанні обов’язків військової служби або служби в резерві, або не пізніше ніж через три місяці після закінчення зборів, проходження служби в резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження цих зборів. У такому випадку допомога становить 146,2 тис. грн інвалідам 1 групи, 109,6 тис. грн – 2 групи, 85,3 тис. грн – 3 групи.

Також військовослужбовці, військовозобов’язані або резервісти мають право отримати допомогу в разі отримання поранення (контузії, травми або каліцтва) під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності. Розмір допомоги визначається у відсотках від 85,3 тис. грн залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). За таких же умов можуть отримати допомогу й військовослужбовці строкової військової служби.
У разі часткової втрати працездатності строковиком або резервістом, який отримав поранення під час виконання обов’язків військової служби без установлення інвалідності, розмір допомоги визначається у відсотках від 60,9 тис. грн залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється МСЕК.

Одноразова допомога оформлюється та виплачується членам сімей, батькам і утриманцям загиблого (померлого), особам, звільненим з військової служби, – через обласні військові комісаріати; військовослужбовцям, військовозобов’язаним або резервістам – через військові частини, в яких вони проходять службу або збори.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" № 83 від 12.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта