Донька Людмили Гурченко таємно відвідала Харків (ФОТО)

24.07.2013 09:02 Культура
фото з архіву Михайла Пилипчука фото з архіву Михайла Пилипчука
Про те, що видатна радянська актриса Людмила Гурченко народилась і все дитинство провела у Харкові, відомо всім.

Рідне місто вона постійно згадувала навіть тоді, коли вже багато років прожила у Москві. Але те, що Людмила Марківна й сама народила в Першій столиці свою єдину дитину – доньку Машу – було відомо небагатьом. Навіть сама донька актриси, Марія Корольова, усе життя вважала рідним містом Москву. Правду про своє народження вона дізналася лише після смерті матері.

Примадонна радянського кінематографа в останні роки життя часто відвідувала рідне місто. Значно частіше, ніж про це знали харків’яни. Річ у тім, що більшість цих візитів були швидкими, нетривалими і прихованими від громадськості. Про це «СК» розповів Михайло Пилипчук – колишній мер Харкова, а тепер депутат Харківської обласної ради, який довгі роки дружив з актрисою і її сім’єю. 


Коли Людмили Гурченко не стало, своїм дружнім обов’язком Михайло Дмитрович вважав показати батьківщину актриси її доньці – Марії Корольовій, яка жила тут ще малою дівчинкою, тому Харків пам’ятала погано. Та це видалося нелегкою справою. Усім відомо, що останні десятиліття стосунки між мамою і донькою були непростими, тому й до запрошення приїхати в Харків Марія ставилася обережно.


– Я телефонував Маші протягом півроку після похорону, розповідав, що ми готуємо відкриття меморіальної дошки на фасаді школи, в якій навчалась Люся Гурченко. Запитував, що б вона хотіла узнати й побачити. Вона розповіла, що в Харкові залишились її прабабуся й мамина сестра із сином, тобто її троюрідний брат, і назвала адресу, де жили батьки бабусі Симонови – Лагерний провулок, 20, це в Ленінському районі. Я почав перевіряти ці дані, попросив керівників району провести «розслідування», і вони виявили, що така адреса дійсно існує, але там ніхто не живе. Потім у квітні цього року я випадково в Ленінській адміністрації зустрів жінку, яка розповіла, що її мати знає рідних Людмили Марківни.


Михайлу Пилипчуку вдалося розшукати родичів Людмили Гурченко, яких її донька ще ніколи не бачила. І от Маша нарешті погодилася приїхати. Домовились, що вона приїде напередодні свого дня народження (4 червня) на один день. Єдина умова, яку поставила донька актриси – жодних зустрічей зі ЗМІ, жодних публічних прийомів, тільки зустріч із родиною і відвідування найдорожчих для Людмили Гурченко місць. Цю умову було дійсно виконано, а ще харків’яни підготували Марії сюрприз.

– Коли Марія відпочила після дороги, я їй сказав, що зараз ми поїдемо в пологовий будинок, у якому вона народилась. Вона була дуже здивована, адже все життя вважала, що народилась у Москві. Я кажу: «Напевно, тобі мама не розповідала про обставини, чому тебе зареєстровано в Москві. Але народилась ти в Харкові».

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 20.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта