Онуки Петра Широніна відвідали місце під Харковом, де стояв насмерть їхній дід (ФОТО)

01.03.2013 14:34 Культура
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко

Нащадки Героя Радянського Союзу Петра Миколайовича Широніна вперше відвідали Харківщину.

Сьогодні вони перебували у селі Таранівка - місці подвигу свого видатного діда, командира славнозвісної 25-ї гвардійської стрілецької дивізії.






- «За ім’я батька не ховайся» - ця фраза належить нашому діду. Дуже часто до дітей людини, яка здійснила подвиг, у оточуючих своєрідне ставлення. Наприклад, коли я служив у армії, і там дізналися, що я онук Широніна, думка про мене у всіх різко змінилася. І це неправильно. Треба поважати людину за те, ким вона є, а не за те, що про неї кажуть та пишуть, - ділиться спогадами Андрій Станіславович, онук П.Широніна.

Військові на пенсії - Андрій та Олексій Широніни - сьогодні мешкають у російському місті Самара. Продовживши справу діда, обидва служили: Андрій – інженером зв’язку, Олексій – танкістом. У планах візиту чоловіків до Харкова - відвідати меморіал та музей на честь загиблих героїв-широнінців, а також вулицю, названу на честь доблесної гвардійської дивізії.

Довідка. 2 березня 1943 року взвод 25-ї гвардійської стрілецької дивізії Південно-Західного фронту під командуванням лейтенанта Петра Широніна, виконуючи бойове завдання, зайняв оборону на залізничному переїзді біля села Таранівка Харківської області. Протягом п'яти днів до підходу основних сил взвод утримував позицію. 5 березня 1943 року гітлеровці кинули на позиції взвода 35 танків та бронемашин. У тяжкому протистоянні взвод під командуванням Широніна утримав позицію, знищивши 16 танків та більше 100 солдатів супротивника. Лейтенант Широнін був тяжко поранений, 19 гвардійців загинуло. Переїзд біля с. Таранівка - це чи не єдине місце боїв Великої Вітчизняної, де разом поховано 19 Героїв Радянського Союзу.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта