Палац і парк у Шарівці зруйнуюється вже через п'ять років - департамент ХОДА

25.02.2015 09:42 Культура
Доля пам’ятки культурної спадщини національного значення – палацово-паркового комплексу «Шарівка» тепер у нових «руках».

В області створено робочу групу, яка займатиметься питанням порятунку слобожанської перлини.

У Харківській обласній раді засвідчують, що область має великий потенціал, щоб створити своє туристичне «золоте кільце».

– Шарівський комплекс разом з іншими об’єктами культури, які є неподалік, наприклад, у Краснокутському та Богодухівському районах, можуть скласти унікальний туристичний маршрут, – пояснює директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Олег Яцина.

Попри критичну економічну ситуацію у країні, в області все ж реалізується Програма з відновлення пам’яток архітектури. За останні три роки було виділено близько 7,5 млн грн на реставрацію музею Іллі Рєпіна в Чугуєві. Понад 5,6 млн грн було виділено на ремонт і відновлення унікальної садиби, а також на облаштування території музею Григорія Сковороди в Золочівському районі. Підтримуються також Наталинський історичний комплекс і художній музей у Пархомівці.

Наскільки створена робоча група буде дієвою і коли нарешті ми побачимо конкретні кроки, покаже час. А він – не на користь Шарівки, яка стрімко руйнується. Під загрозою знищення не тільки унікальний інтер’єр, стилізований під неоготику: неповторний настінний живопис і ажурне ліплення, дубові панелі, мармурові парадні східці, кахлеві печі, бібліотека з червоного дерева, – але й самі будівлі та парк. За словами фахівців, ще п’ять років – і предмет дискусії може зруйнуватися повністю.

Тетяна Василець, матеріал  газети "Слобідський край" №22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта