Паломницькі подорожі на Харківщині. Піщанська ікона та святе джерело (ФОТО)

20.01.2014 11:22 Культура
Пропонуємо вірянам та паломникам кілька маршрутів Харківської області, святих місць, де кожен зможе знайти для себе спокій та спілкування з Богом.

Ізюм: Вознесенський храм, Піщанська ікона та святе джерело

Зазвичай, маршрути всіх паломницьких поїздок з Харкова до головної святині Східної України – Свято-Успенської Святогорської лаври (до речі, до революції це була територія Харківської губернії) обов’язково проходять через Ізюм. Саме там, у Вознесенському храмі, є найдавніша на Харківщині чудотворна ікона, що збереглася до наших днів: ікона Піщанської Божої Матері. Як і в будь-якої іншої чудотворної ікони, в неї незвичайна історія появи.

У 1754 році до Ізюма з візитом приїхав єпископ Бєлгородський Іоасаф (Харківщина тоді була у складі Бєлгородської єпархії). Напередодні поїздки єпископ побачив сон: нібито він оглядав церкви, і в одній з них побачив на купі сміття ікону Богоматері зі світлим сяянням, що йшло від неї, причому невідомий голос казав про цю ікону як про джерело благодаті для всієї країни. Цей сон так вплинув на святителя, що під час поїздки єпархією він уважно оглядав кожну церкву. У пригороді Ізюма – Замості – його вразила схожість Вознесенської церкви з тією, що він побачив уві сні. У притворі він помітив стару, потьмянілу ікону Богоматері, що була перегородкою, за яку зсипали вугілля для кадила. Упавши перед нею на коліна, святитель Іоасаф вигукнув: «Владичице Небесна, пробач недбальство Твоїх служителів, не відають бо, що творять!». Ікону урочисто встановили в кіоті по лівий бік іконостаса.


Згодом Вознесенську церкву перенесли до слободи Піски на околиці Ізюма, і ікона прославилася своїми чудесами як Піщанська. Серед них називають спасіння міста Ізюма від холери, оживлення немовляти, численні чудесні зцілення. Тільки за останні 50 років було зафіксовано 85 таких випадків.

Ця ікона була відома у всій Росії: у 1861 році, проїжджаючи зі Святих гір до Петербурга, імператор Александр ІІ та його дружина відвідали Вознесенську церкву й уклонилися образу, а в Москві, в Ізмайловому, є храм, присвячений Піщанській іконі.

У 600 метрах від Свято-Вознесенського храму є ще одне, не менш популярне визначне місце: джерело Чудотворної Піщанської ікони Божої Матері. Тут зведено невелику капличку-купальню, навколо якої постійно юрмляться люди, що прагнуть зануритися у святу воду й набрати її, щоб узяти із собою. За легендою, скупавшись у цій воді, можна змити гріхи, позбавитися недуг і набратися здоров’я.

Як дістатися
Адреса: м. Ізюм, вул. Московська, 30. В Ізюмі з траси Харків – Ростов повернути ліворуч за указником «Свято-Вознесенський храм». Телефон храму: +38(05743) 2-22-57. Вхід до купальні відкрито з 6.00 до 22.00. Із собою мати сорочку, а жінкам ще хустку.

Інна Можейко, матеріал з газети "Слобідський край" №1-2 від 04.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта