Сьогодні День пам'яті князя Олександра Невського

06.12.2013 06:30 Культура
http://sidur.ru/ http://sidur.ru/
Князь відомий перемогою у Льовому побоїщі, битвою на Неві та протистоянням католицьким хрестоносцям.

Великий князь Олександр Невський - талановитий полководець , дипломат , мудрий і сильний правитель - усі сили поклав на захист Руської Землі від іноземних загарбників. А Православна Церква прославила князя за служіння ближнім і милостиву допомогу, надану народу в часи важких випробувань і поневірянь.

Великому князю Володимирському Олександру Невському випала нелегка доля : « для порятунку Русі він повинен був одночасно явити доблесть воїна і смиренності ченця ».

Слава цієї людини була велика вже за життя . Головні битви , виграні князем , - битва на Неві зі шведами в 1240 році і Льодове побоїще з німецькими лицарями ( хрестоносцями ) на Чудському озері в 1242 році. Розуміючи , що монгольське рабство - це принизливий і тяжкий тягар , він , тим не менш , доклав чимало зусиль для збереження миру з Ордою , який давав йому можливість всі сили кинути на відбиття агресії з боку католицького заходу . Окатоличення для православної Русі означало не тільки фізичне знищення , а й духовну смерть. На відміну від татар хрестоносці , благословенні римським папою , не тільки грабували і вбивали , а й несли руйнування основ православної духовної культури російського народу.

Шанування князя Олександра як святого почалося майже відразу ж після його кончини.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта