Сьогодні День святого Миколая

19.12.2013 06:30 Культура
http://ivona.bigmir.net/ http://ivona.bigmir.net/
За традицією, батьки кладуть дітям сьогодні подарунки під подушку.

Православні християни відзначають свято на честь святителя Миколая, чудотворця, одного з найшанованіших на Русі і в усьому православному світі святих.

Святитель Миколай жив в III - IV століттях і прославився як великий угодник Божий, тому в народі його зазвичай називають Миколою Угодником. Християни вірять , що і до цього дня він робить безліч хороших справ та допомагає тим, хто молиться йому. Крім того, святий Миколай вважається покровителем усіх мандрівників.

Він народився в місті Патарі в Малій Азії (нині - територія Туреччини ) в сім'ї благочестивих батьків і став священиком, а потім і єпископом міста Міри Міри.

Церковні перекази зберегли свідоцтва не тільки див, здійснених святим Миколаєм, але і його надзвичайного милосердя. Так , коли одна раніше багата людина задумала для порятунку сім'ї від голоду "віддати на перелюб" трьох своїх дорослих дочок, святитель, уболіваючи про грішника, вночі таємно кинув йому у вікно три мішечки із золотом.

Здійснюючи паломництво в Єрусалим, Микола Чудотворець на прохання зневірених подорожніх молитвою заспокоїв розбурхане море. Після його молитви ожив матрос, що впав з щогли і розбився на смерть. Утримавши меч ката, святий Миколай врятував від смерті трьох чоловіків, невинно засуджених корисливим градоначальником.

Незважаючи на велику лагідність духу , Микола , згідно з текстом його житія , був ревним воїном Церкви Христової. Він звертав на порох язичницькі капища і знищував ідолів. А на 1-му Вселенському Соборі в 325 році святитель в запалі навіть вдарив по щоці єретика Арія.

Святитель Микола помер у середині IV століття в глибокій старості. За церковним переданням, мощі святого збереглися нетлінними і виділяли миро, від якого зцілилася безліч людей. У 1087 році у зв'язку із загрозою навали мусульман мощі Миколи Угодника були перенесені до італійського міста Бар (Барі) , де знаходяться і понині.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта