Цікаві назви селищ на Харківщині: Гайдари та Тетлега

14.04.2014 10:21 Культура
http://ua.comments.ua/ http://ua.comments.ua/
Сінне, Артільне, Газове, Мельникове, Дегтярне – походження назв цих населених пунктів не викликає питань: усі вони так чи інакше пов’язані з виробничою діяльністю, заняттями місцевих жителів.

Але заняття протягом століть змінювалися, і навряд чи багато хто сьогодні знає, хто такий гайдар і як ловчі сітки дали назву населеним пунктам Харківщини.

Гайдари. Село у Зміївському районі. Засноване у 1659 році. Населення 385 осіб (за даними перепису 2001 року).

Не буде перебільшенням сказати, що назва маленького села в Харківській області набула величезної популярності: принаймні, на 1/6 частині суші, що називалася раніше Радянським Союзом, твори письменника Аркадія Гайдара діти вивчали в школі. Який між ними взаємозв’язок – запитаєте ви? Відповідаємо: безпосередній. Відомо, що в 1924 році 20-річний Аркадій Голіков, який ще не був письменником Аркадієм Гайдаром, пішки йшов з Харкова на південь. Його путь лежав через Зміївщину. Кілька днів він провів у селі Гайдари, спілкуючись з місцевими пастухами. А через рік, у листопаді 1925 року, Аркадій Голіков уперше підписав свою повість «Угловой дом», присвячену подіям громадянської війни в Україні, псевдонімом «Гайдар». Так, але що означає саме слово? Фахівці вважають, що воно має тюркське походження: «хайда» означає «вперед», «хайдала» – вести, гнати худобу перед собою, «хайдар» – «той, хто йде попереду». Гайдарами в нас називали вівчарів, чабанів, відповідно звідси – і назва населеного пункту. До речі, непрямим підтвердженням цієї версії є назва села Гайдарівка Сахновщинського району. Зараз село Гайдари відоме не стільки тим, що «подарувало» псевдонім Аркадію Голікову (у чому, правда, він сам не зізнавався), а тим, що тут, на біостанції Харківського університету ім. В. Н. Каразіна, живе головний провісник погоди – байбак Тимко. Крім того, поруч розташована ще одна пам’ятка – радіотелескоп обсерваторії ХНУ.

Тетлега. Село в Чугуївському районі. Засноване в 1645 році. Населення – 245 осіб (за даними перепису 2001 року).

Незрозуміла на перший погляд назва цього населеного пункту насправді має досить просте походження. Як стверджує доктор філософії Артур Ярещенко, воно утворено в результаті злиття двох давньоруських основ: «тет» (від «тент», «тенет») і «лега» («лягти», «лягати»). Швидше за все, раніше це було слово «тентлега» або «тенетлега», яким позначали поселення тих, хто ставив тенета – тобто, сітки. Таким чином, швидше за все, першими жителями поселення були мисливці, що ставили сітки на диких звірів. А потім букви «е» і «н» з назви просто загубилися в глибині століть.

Ірина Мнішек, матеріал з газети "Слобідський край" № 43 від 10.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта