Як на "Дитятко" судили конкурсантів

30.09.2013 11:10 Культура
Цього року до оргкомітету фестивалю надійшли заявки від понад сотні учасників, які надіслали майже три сотні робіт, що оцінювалися за 14 номінаціями.

До складу професійного журі цього року увійшли  фахівці з п'яти країн: України, Росії, Білорусі, Греції та Болгарії. Президент Європейського центру дитячого телебачення Атіна Рікакі відзначила гідний  рівень проведення фестивалю та робіт.

- Я бачила всі фільми конкурсу та хочу відзначити, що всі вони дуже гарні та професійні. І через це ми навіть вирішили замість традиційного одного спеціального призу від CIFEJ дати аж два: за кращий фільм та за кращу телепрограму, - розповіла пані Рікакі. - Участь дітей у фестивалі дуже активна, особливо хочу відзначити роботи, представлені в категорії анімаційних фільмів. Дуже висока якість робіт, глибокі теми.

Член журі Давид Шнейдеров  особливих критеріїв при оцінюванні конкурсних робіт не висував. Визначав для себе, чи твір “зачіпав”.

- Я пам’ятаю, як два роки тому діти із новосибірського села – найстаршому з них було 13 років –  зробили екранізацію розповіді Рея Бредбері «Все літо в один день». Мене тоді вразило, як маленьким  дітям вдалося так класно передати усю тугу та безвихідь на екрані, - каже член журі фестивалю “Дитятко”.

Цього року оцінювати роботи дорослим допомагали  11 маленьких членів журі. 11-річний Артем Дзюбак вже другий рік входить до складу журі фестивалю “Дитятко”, тому зі знанням справи розповідає про критерії, які висував до робіт.

Твори не повинні бути великими, більше тридцяти хвилин, бо такі дуже важко дивитися, - розповідає Артем. - А, взагалі, оцінювати роботи дуже важко, бо я розумію, що вони так само важко й створювалися.

Доки  дорослі й малі члени журі  готувалися до найвідповідальнішої частини фестивалю, гості Харкова, натхненні харківською подією, будують плани щодо наступного року.  Так, кінопродюсер з Румунії Емма Пендюк запропонувала колегам  з України, Росії, Білорусії та Болгарії організувати під егідою  CIFEJ улітку 2014 у Бухаресті міжнародну телевізійну школу, де б діти могли працювати разом і навіть зняти фільм.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №116 від 28.09.2013

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта