Фермери та лісники ігнорують правила пожежної безпеки

http://censor.net.ua http://censor.net.ua

З початку року на території лісогосподарств Харківської області уже виникло 14 пожеж загальною площею більше 12 га. 

Про це сьогодні під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розповів начальник Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області Павло Одарюк. Крім цього, за його словами, тільки за останні два місяці більше 400 разів доводилося виїжджати на гасіння трави, очерету та сміття на відкритій території. При цьому площа пожеж в екосистемах склала більше 125 га.

Перед сезоном найбільшої пожежної небезпеки, з 15 по 24 квітня проводилася перевірка готовності лісокористувачів області до протипожежного захисту лісів і реагування служб у випадку займання лісів. За словами Павла Одарюка, деякі керівники лісогосподарств продовжують ігнорувати виконання протипожежних заходів.

- Не створено запас ПММ для пожежних автомобілів на випадок гасіння великих лісових пожеж у Барвінківському лісництві ДП «Ізюмське лісове господарство», Первомайському лісництві (ДП «Зміївське лісове господарство»), Борівському лісництві (ДП «Куп’янське лісове господарство»), — розповів Павло Одарюк.

У ДП «Новомосковський військовий лісгосп», Бабаївському лісництві ДП «Жовтневе лісове господарство» не провели страхування персоналу лісо-пожежних станцій та інших формувань. У Васищевському лісництві ДП «Жовтневе лісове господарство», ДП «Гутянське лісове господарство» не провели пожежно-технічне обслуговування вогнегасників. В ДП «Новомосковський військовий лісгосп», ДП «Жовтневе лісове господарство» відсутні акти перевірок пристосованих місць водозабору, програми та екзаменаційні відомості навчання та практичних відпрацювань методів та способів гасіння лісових пожеж.

Наразі, за словами Павла Одарюка, розроблено та погоджено плани реагування та взаємодії райдержадміністрацій і служб дев’яти районів, в яких знаходяться найбільші площі лісових угідь, на випадок виникнення вогню. У безводних районах передбачено залучення чотирьох пожежних поїздів для забезпечення вогнегасними засобами та гасіння лісів у безпосередній близькості до залізниці.
Також, як розповів Павло Одарюк, щоденно в Харківському гарнізоні на чергування заступає 470 чоловік особового складу, які мають 106 автоцистерн, з них 62 підвищеної прохідності. Їх можна задіяти на гасінні масштабних пожеж.

Як показали перевірки Держсільгоспінспекції, керівники сільгосппідприємств, приватні особи, фермери також ігнорують елементарні вимоги правил пожежної безпеки - не обкошують поля, не роблять опашки та схеми полів не складають.

Об’єкти зберігання та переробки зерна не достатньо готові до прийняття та переробки врожаю. Серед основних недоліків в протипожежному захисті цих об'єктів — несправна сигналізація, дерев'яні конструкції складських будівель не оброблені вогнезахисним розчином, відсутнє зовнішнє протипожежне водопостачання, силові та освітлювальні електромережі експлуатуються в пожежонебезпечному стані тощо.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта