Аварія на дамбі під Харковом. Хто буде відповідати (ФОТО)

Фото ГУ ДСНС України у Харківській області Фото ГУ ДСНС України у Харківській області
У Вовчанському районі прорвало насипну земляну дамбу ставка.

Повідомлення про те, що на водному об’єкті, розташованому між селами Юрченкове та Котівка на відстані 20 км від міста Вовчанська, стався порив насипної земляної дамби орендованого ставка, надійшло 14 лютого.

Як “СК” підтвердив помічник начальника облуправління Держслужби з НС Ігор Лупандін, по прибутті на місце події стало зрозуміло, що стався частковий прорив гідротехнічної споруди біля водоскидної шахти, в результаті чого розмито греблю по всій висоті, довжиною орієнтовно 5 - 6 м та шириною 3 - 4 м. Загальна довжина греблі складала 220 м, висота – 9,14 м. Також було встановлено, що вода стікає по канаві та впадає в річку Пільна.

Рятувальники зробили тимчасове перекриття із мішків, наповнених піском, що дало змогу ліквідувати прорив та попередило загрозу пошкодження всієї гідротехнічної споруди. Також для зниження рівня води у ставку до безпечного МНС-ники відкрили запірну арматуру спускних колодязів. За словами Ігоря Лупандіна, такий механізм дії є класичним.

- Загрози для населення не було. Адже кожний такий об'єкт має відвідний канал. І коли йде несанкційований викид води, це все прораховується. Наразі все нормалізувалося, - сказав Ігор Лупандін.

Що стосується обсягу збитків, то їх буде встановлювати спеціальна комісія, зібрана райдержадміністрацією.

- Цей об'єкт знаходиться в оренді у приватних осіб, - пояснив Ігор Лупандін. - Тому відповідати за все будуть саме ці люди, адже особа, яка орендує ставок, відповідає в тому числі і за гідроспоруди.

Станіслав Сорока

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта