З'ясовано імовірну причину масового отруєння в Богодухові

http://www.redcross.org.ua http://www.redcross.org.ua
Причиною масового отруєння скоріше за все стало вершкове масло, яке разом іншими харчовими продуктами до школи постачав фізична особа підприємець.

Як розповів сьогодні в ході брифінгу заступник голови ХОДА Ігор Шурма, фахівцями обласної СЕС, що залучили колег з міста та інших районів, було проведено бактеріологічне обстеження 192 контактних осіб, відібрано 18 проб харчових продуктів та 20 проб води, взято 212 змивів, з яких 82 – з обладнання харчоблоку школи та 130 у домашніх умовах.

- Сьогодні є припущення, що збудником дизентерії є харчові продукти. Одним з продуктів, який міг би бути середовищем для перенесення цього збуднику є вершкове масло, - зазначив Ігор Шурма. Він додав, що функціонування харчоблоку у навчальному закладі тимчасово заборонено.

За словами Ігора Шурми, у школу продукти постачав фізична особа підприємець. Прізвища постачальника неякісних харчів поки не називають. Наразі працівники СЕС готують документи для подання в прокуратуру.

- Винесено 3 протоколи про порушення санітарних норм і ухвалені відповідні штрафні санкції, - розповів Ігор Михайлович, - за реалізацію небезпечної продукції застосовано фінансову санкцію на суму 2861 грн.

Також Ігор Шурма розповів, що в ході перевірки на підприємстві постачальника було виявлено ряд порушень.

- Продукти реалізувалися без супровідних документів, відсутні умови для фасування і зберігання, у деяких працівників немає медичних довідок, відсутній транспорт для розвезення продуктів, і, як зазвичай буває в таких ситуаціях, брудні приміщення та інвентар, - зазначив віце-губернатор.

Він також повідомив, що підприємцю заборонили реалізовувати харчові продукти в усі заклади Богодухівського району, куди ця людина постачала продукти.

Ігор Шурма поінформував, що на 16:00 сьогодні в Богодухові зареєстровано 42 хворих на кишкову інфекцію. З них 38 учнів, медична сестра Богодухівської гімназії та троє дорослих, що контактували з хворими. До інфекційного відділення «Богодухівської центральної районної лікарні» госпіталізовано 21 учня, медичну сестру та 3 дорослих. У 39 хворих – легка ступінь важкості хвороби, у решти 3 – середня.

- Важкохорих на сьогодні немає, - підкреслив заступник губернатора, - відповідно до проведення бактеріологічних обстежень хворих, у 16 осіб виявлено збудник дизентерії. Результати 26 хворих поки не відомі, - сказав Ігор Шурма.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта